Sari la conținut

Diabet: simptome unice pe care le au doar femeile. Cum să le gestionați

Sete excesivă
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
De ce diabeticii se confruntă frecvent cu infecții urinare

Simptome diabet femei. Chiar dacă diabetul are în mare parte aceleași simptome comune pentru toată lumea, boala are unele unice doar pentru femei.

Semnele clasice sunt nivelurile ridicate de zahăr din sânge, urinarea frecventă și urina tulbure. Cu toate acestea, femeile care sunt diabetice arată mult mai mult.

Potrivit medicilor, femeile cu diabet zaharat necontrolat suferă frecvent de infecții fungice și ale tractului urinar (ITU).

Cum afectează diabetul femeile

Sistemul urinar include rinichii, ureterele, vezica urinară și uretra, majoritatea infecțiilor implicând tractul urinar inferior, în principal vezica urinară și uretra. Femeile au un risc mai mare de a dezvolta o ITU decât bărbații. Iar dacă ești diabetic, frecvența crește până la aproape dublu, infecția gravă și netratată răspândindu-se la rinichi.

De asemenea, femeile au un risc de trei până la patru ori mai mare de a avea probleme cardiace, comparativ cu două până la trei ori la bărbați dacă au diabet.

În plus, femeile cu niveluri ridicate de zahăr din sânge pot avea, de asemenea, nereguli menstruale, probleme de infertilitate și disfuncție sexuală, inclusiv scăderea libidoului și uscăciunea vaginală.

Simptome diabet femei: 1. Infecții cu Candida

Nivelurile ridicate de zahăr din sânge pot declanșa creșterea incontrolabilă a ciupercilor. O creștere excesivă a drojdiei cauzată de ciuperca Candida poate provoca infecții vaginale sau orale, cunoscute sub numele de afte.

Simptomele candidei includ:

Pentru a preveni infecțiile vaginale, medicii recomandă să țineți zahărul sub control. Cel mai bine este să urmați o dietă împotriva diabetului, evitând alimentele care încurajează creșterea drojdiei, cum ar fi:

  • Orez alb și faină
  • Alimente sau băuturi fermentate cu drojdie
  • Alimente facute cu zaharuri simple

2. Infecții ale tractului urinar sau UTI

Infecțiile urinare se dezvoltă atunci când bacteriile intră în tractul urinar și femeile cu diabet au un risc mai mare de apariție a bolii. ITU sunt frecvente în acest grup, în principal pentru că hiperglicemia compromite sistemul imunitar, provocând simptome precum:

  • urinare extrem de dureroasă
  • senzație arzătoare
  • urina tulbure

Pe lângă controlul nivelului de zahăr din sânge, se recomandă prevenirea infecțiilor urinare prin

  • consum mai mare de lichide, în special apă
  • consum de suc de afine, deoarece previne infecțiile urinare
  • ștergeți-vă din față în spate după urinare și după defecare, deoarece ajută la prevenirea răspândirii bacteriilor de la anus la vagin și uretră
  • golește vezica urinară imediat după ce ai făcut sex

Simptome diabet femei: 3. Uscăciunea vaginală

Uscaciunea vaginala este cauzată și de nivelul ridicat de zahar din sânge la femei, deoarece neuropatia diabetică duce la pierderea senzației în zona vaginală. Leziunile declanșează amorțeală nervoasă în diferite părți ale corpului.

Uleiurile naturale cum ar fi uleiurile din semințe de struguri, măsline, vegetale, floarea soarelui sau de nucă de cocos pot fi un remediu acasă sigur pentru uscăciunea vaginală.

4. Sarcina

Chiar dacă bărbații sunt mai susceptibili în a fi diagnosticați cu diabet la o vârstă de obicei mai mică decât femeile, femeile sunt afectate mai mult din cauza modificărilor hormonale. După sarcină, nivelul glucozei din sânge poate crește, punând femeile la un risc mai mare de a dezvolta diabet.

Factori de risc pentru diabet pentru femei

Potrivit medicilor, ca femeie, sunteți expusă unui risc crescut de a dezvolta diabet dacă:

  • Aveți peste 40 de ani
  • Sunteți obeză și supraponderală
  • Aveți diabet în familie
  • Ați avut diabet gestațional
  • Suferiți de hipertensiune arterială
  • Aveți colesterolul mare
  • Aveți sindromul ovarelor polichistice
Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel