duminică, iunie 26, 2022

Dietă în funcție de vârstă. Faptul că toate femeile vor să fie suple și frumoase este știut. Însă pentru a se menține așa cât mai mulți ani trebuie să ai grijă de tine, să lași obiceiurile nocive, să mănânci cât mai sănătos.

Specialiștii spun că trebuie ținut cont de faptul că organismul femeii se schimbă o dată cu vârsta. Astfel, metabolismul devine tot mai leneş, iar modificările hormonale influenţează starea de spirit, forma corporală şi sănătatea, iar sistemul digestiv nu mai funcţionează ca în tinereţe.

În tinerețe nu sări peste micul dejun

Dacă ai între 20 şi 30 de ani nu trebuie să uiți să mănânci dimineață tocmai pentru că ai nevoie de energie multă. În plus, la această vârstă nu trebuie să-ți faci griji de kilogramele în plus, deoarece vei slăbi la fel de ușor precum te îngrași. În cazul în care vrei să slăbești, trebuie să ai grijă la ceea ce mănânci, să o faci la ore fixe, de preferat de 3 ori pe zi și să consumi fructe și legume.

De asemenea, lasă băuturile carbogazoase, dulciurile și ai grijă la sport. Și poate cel mai important: nu sări peste micul dejun care ideal este să conțină cereale integrale, iaurt, sucuri naturale și fructe de sezon. Pentru prânz trebuie să consumi un grătar slab, de pui sau de vită, de mărimea unei palme. Friptura se poate asocia cu o salată de crudităţi, fără sosuri, şi doar cu puţin ulei de măsline şi suc de lămâie.

De asemenea, masa de prânz poate consta şi în supe sau ciorbe de legume, legume la grill sau diferite feluri de salată. Cina poate fi alcătuită dintr-o salată de legume proaspete, consumată alături de două linguri cu brânză slabă de vaci sau de orez brun, fără adaos de grăsime.

În intervalul 30 – 40 de ani, sportul este esențial

Acum este perioadă în care timpul liber scade văzând cu ochii, în plus, poate ai născut și sarcină ți-a făcut cadou câteva kilograme în plus. De aceea, dacă vrei să slăbești va fi puțin mai dificil din pricina stilului de viață pe care îl ai. Trebuie totuși să bei destul apă, să mănânci la micul dejun, să iei 3 mese pe zi, iar dacă ții dietă este obligatoriu să faci și sport dacă vrei să slăbești cu adevărat.

Tot în această perioadă, consumul energetic e mai mic, aşa că ai nevoie de mai multe vitamine pentru menţinerea vitalităţii. Micul dejun va fi alcătuit din lactate sau fructe şi cât mai puţine făinoase, excluzând alimentele grase.

Masa de prânz poate consta într-o bucăţică de carne slabă, pui sau peşte, pe grătar sau la cuptor, un ou (dar nu zilnic), legume proaspete ori preparate, orez (are proprietatea de a potoli foamea), iaurt şi fructe. La cină consumă crudităţi, brânză slabă şi fructe. Seara nu trebuie să mănânci copios, căci digestia în timpul nopţii îți afectează somnul.

După 40 de ani, include în dietă fibre

În acestă perioadă femeile sunt mult mai predispuse la hipertensiune arterială, boli de inimă, diabet, osteoporoză, artrită şi obezitate. De acum începe să se piardă din masa musculară, densitatea oaselor scade, iar metabolismul consumă mai mult decât asimilează. Menopauza este aproape, iar variaţiile hormonilor feminini au o influenţă foarte mare asupra organismului.

În această perioadă, diferenţele ponderale sunt foarte mici, dar kilogramele acumulate se pierd foarte greu. Atenție! O dietă sănătoasă constă într-un aport mai mare de proteine şi un necesar zilnic de 1.800 de calorii. De asemenea, nu ai voie să-ți cauți scuze să nu faci sport, mai ales dacă nu vrei să te îngrași.

Trebuie să consumi mai multe fibre, pentru că ele taie poftă de mâncare și în plus ajută digestia dar mai ales previn acumularea kilogramelor în plus, constipaţia şi reduc nivelul colesterolului. Nu încerca să ții diete drastice deoarece organismul nu mai este tânăr și te vei putea îmbolnăvi ușor. Ideal ar fi dacă ai renunța la cafea, alcool și la fumat.

Dieta după 50 de ani

În clipa aceasta menopauza este aproape sau chiar instalată. De aceea, acum pot să apară și probleme de sănătate iar de slăbit o vei face mult mai greu decât în tinerețe. Astfel, trebuie să ai un stil de viață sănătos să faci mișcare de cel puțin trei ori pe săptămână și să mănânci alimente sănătoase, care să-ți ofere nutrienții de care ai nevoie.

De exemplu, ai putea urma dieta mediteraneeană considerată printre cele mai sănătoase din lume. Astfel, poți consuma cereale integrale, fructe, legume, pește.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private