Sari la conținut

Dieta pentru diabet: lichidul auriu care vă poate ține sub control nivelul zahărului din sânge

DIABETUL afectează  milioane de adulți, cu 90% dintre aceste cazuri de tip 2. Deși diabetul de tip 2 este o afecțiune pe tot parcursul vieții, unele modificări ale dietei pot ajuta la gestionarea nivelului de zahăr din sânge. Poate ajuta oțetul de mere?

Diabetul de tip 2 este o afecțiune frecventă care face ca nivelul de zahăr (glucoză) din sânge să devină prea mare. Pentru a o gestiona, oamenilor li se poate cere să-și schimbe dieta.

Deși există numeroase modificări ale dietei recomandate de autoritățile sanitare, unele studii au arătat legături convingătoare între oțetul de mere și menținerea glicemiei.

Un mic studiu realizat în 2004 a constatat că oțetul poate îmbunătăți sensibilitatea la insulină cu 19 până la 34% în timpul unei mese bogate în carbohidrați și poate scădea semnificativ glicemia și răspunsul la insulină.

Un alt studiu mic, întreprins în 1995, a constatat că acetatul de sodiu și acidul acetic din oțet au avut o influență pozitivă asupra zahărului din sânge.

Câteva alte studii au ajuns, de asemenea, la concluzii similare.

Mai recent, în 2019, dovezile publicate în Jurnalul Internațional de Cercetare Medicală și Științe ale Sănătății au sugerat că consumul de oțet de mere poate ajuta la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge timp de câteva luni.

În timpul unui studiu  controlat cu placebo, 110 pacienți cu diabet zaharat eligibili doi 2 au fost selectați aleatoriu și alocați în două grupuri.

Un grup a primit 15 ml de oțet de mere în 200 ml de apă.

Ei au fost instruiți să bea asta la ora cinei timp de trei luni.

Celălalt grup a primit un placebo.

În timpul studiului, cercetătorii au analizat HbA1C (hemoglobina glicozilată) și modificările glicemiei a jeun.

HbA1c este nivelul mediu al glicemiei (zahărului) al unei persoane pentru ultimele două până la trei luni.

Glicemia a jeun măsoară glicemia medie după un post peste noapte.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că a existat o schimbare „semnificativă” a HbA1C și a zahărului din sânge în post în grupul care a consumat oțet de mere.

Nu s-au observat modificări semnificative în media statisticilor grupului placebo.

Prin urmare, cercetătorii au ajuns la concluzia că „dacă este folosit în mod regulat” consumul de oțet de mere ar putea fi „eficient în controlul diabetului”.

Cu toate acestea, Centrele Naționale pentru Sănătate Complementară și Integrativă (NCCIH) avertizează oamenii să nu înlocuiască tratamentul medical cu produse de sănătate nedovedite.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel