Sari la conținut

Dietele vegane scad colesterolul și sunt benefice pentru inimă. Studiu

Dietele vegane scad colesterolul și sunt benefice pentru inimă. Un studiu, publicat în European Heart Journal, a descoperit că dieta vegetariană și vegană poate scădea nivelul colesterolului, care este un factor de risc major pentru inimă.

Pentru studiu, cercetătorii au analizat datele din 30 de studii randomizate cu un total de 2.372 de participanți, publicate între 1982 și 2022. Aceste studii au fost efectuate în SUA, Suedia, Finlanda, Coreea de Sud, Australia, Brazilia, Republica Cehă, Italia, Iran și Noua Zeelandă.

Dietele vegane scad colesterolul și sunt benefice pentru inimă. Studiu

Cercetătorii au ajuns la concluzia că dietele vegetariene și vegane au fost asociate cu concentrații reduse de colesterol total, colesterol cu lipoproteine cu densitate scăzută și apolipoproteină B – efecte care au fost consecvente în diferitele caracteristici ale studiului și ale participanților.

„Dietele pe bază de plante au potențialul de a reduce sarcina aterosclerotică a lipoproteinelor aterogene și, prin urmare, de a reduce riscul de boli cardiovasculare”, a concluzionat studiul.

Pentru studiu, cercetătorii au estimat efectul dietelor vegetariene și vegane asupra nivelurilor sanguine de TC, LDL-C, TG și apoB (apoB conține particule de lipoproteine care sunt factori de risc pentru sănătatea cardiovasculară).

LDL sau lipoproteina cu densitate scăzută, care se numește colesterolul rău, a fost monitorizată la participanți.

  • Cercetătorii au descoperit că nivelurile de LDL au scăzut la 10% la cei care au urmat o dietă pe bază de plante, în comparație cu cei care au avut o dietă care cuprinde atât produse vegetale, cât și produse din carne.
  • De asemenea, au descoperit că colesterolul total a scăzut cu 7%.

Nivelurile crescute de apolipoproteină B sunt asociate cu un risc mai mare de boli cardiovasculare. Intervalul normal al nivelului apolipoproteinei B este de 100 mg/dL. ApoB este principala apolipoproteină din colesterolul cu lipoproteine cu densitate joasă (LDL-C) și lipoproteinele bogate în trigliceride.

Cercetătorii au descoperit un impact semnificativ al dietei pe bază de plante asupra nivelului de apolipoproteină B.

  • S-a constatat că a fi vegan sau vegetarian a scăzut nivelul de apolipoproteină B cu 14%.

Tratamentul cu statine este superior dietelor pe bază de plante

Alături de rezultatele studiului, cercetătorii au abordat cea mai importantă metodă de tratament și factorii de risc ai aterosclerozei.

„Tratamentul cu statine este superior dietelor pe bază de plante în reducerea nivelurilor de lipide și lipoproteine. Prevenirea factorilor de risc de îmbolnăvire, cum ar fi excesul de greutate, hipertensiunea arterială și dislipidemia este cheia pentru încetinirea procesului aterosclerotic.

De aceea consumul de diete pe bază de plante ar putea amâna sau chiar diminua nevoia de statine, prevenind astfel persoanele de efectele secundare legate de tratament”, spun cercetătorii.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel