Sari la conținut

Colesterol ridicat: sucul de fructe care s-a dovedit a provoca scăderea nivelului de colesterol rău. Trebuie să îl bei zilnic

Colesterolul ridicat este un ucigaș pernicios, deoarece crește riscul de boli de inimă, de obicei, fără simptome. Cercetările publicate în The American Journal of Clinical Nutrition au descoperit că consumul unui anumit suc de fructe a determinat scăderea nivelului de colesterol „rău”.

Colesterolul nu este intrinsec rau. De fapt, aveți nevoie de o cantitate sănătoasă de substanță pentru a funcționa. Cu toate acestea, un nivel ridicat de colesterol LDL poate provoca probleme grave de sănătate. Colesterolul LDL este denumit în mod obișnuit colesterolul „rău”, deoarece se lipește de pereții vaselor de sânge, crescând astfel riscul de boli de inimă.

Din fericire, puteți reduce nivelurile ridicate de LDL făcând modificări simple ale dietei.

Potrivit unui studiu publicat în The American Journal of Clinical Nutrition, consumul de suc de fructe îmbogățit cu beta-glucan produce acest efect dorit.

Beta-glucanii (β-glucanii) sunt tipuri de fibre găsite în celulele anumitor tipuri de drojdie, alge, bacterii și ciuperci.

„β-Glucanul poate reduce concentrațiile serice ale colesterolului total și LDL. Mecanismul acestei acțiuni nu este clar, totuși și este dificil de prezis efectul de scădere a colesterolului al unui produs alimentar îmbogățit cu β-glucan”, susțin cercetătorii studiului mai sus menționat.

Ei au examinat efectele unui suc de fructe îmbogățit cu beta-glucan asupra lipidelor și lipoproteinelor serice și asupra markerilor de absorbție a colesterolului (concentrațiile serice de steroli vegetali) și sintezei (concentrațiile serice de latosterol).

După o perioadă de prelungire de trei săptămâni, subiecții sănătoși au consumat zilnic o băutură de fructe care furnizează cinci grame de amidon de orez (grupul placebo) sau beta-glucan din ovăz timp de cinci săptămâni.

O perioadă de prelungire este o perioadă înainte de începerea unui studiu clinic când nu se administrează niciun tratament.

La sfarsitul perioadei de rodaj si la sfarsitul interventiei s-au recoltat probe de sange pentru analiza lipidelor (grasimi din sange precum colesterolul).

Pentru fiecare subiect au fost calculate modificări între sfârșitul perioadei de predare și sfârșitul intervenției. Diferențele de schimbări între grupuri au fost analizate statistic.

Ce au aflat cercetătorii?

Diferențele dintre grupul de control și grupul de beta-glucan în modificarea concentrațiilor serice ale colesterolului total și, respectiv, LDL, au fost de 4,8 la sută și 7,7 la sută.

Cercetătorii au concluzionat: „β-Glucanul scade concentrațiile serice ale colesterolului total și LDL atunci când este încorporat într-o băutură cu fructe”.

De ce beta-glucan?

Beta-glucanul a fost recunoscut ca având proprietăți de scădere a colesterolului din sânge.

Beta-glucanul este o formă de fibre solubile, care, ca parte a unei diete sănătoase, poate ajuta la scăderea colesterolului, explică Heart UK.

Potrivit organizației de sănătate, ovăzul și orzul sunt surse bune de beta-glucan.

De asemenea, ar trebui să eliminați din alimentație vinovații cunoscuți pentru creșterea nivelului de colesterol.

„Pentru a vă reduce colesterolul, încercați să reduceți consumul de alimente grase, în special cele care conțin un tip de grăsime numită grăsime saturată”, recomandă NHS.

După cum subliniază organismul de sănătate, puteți avea în continuare alimente care conțin un tip de grăsime mai sănătos numit grăsime nesaturată.

Încearcă să mănânci mai mult:

  • Pește gras, cum ar fi macroul și somonul
  • Orez brun, pâine și paste
  • Nuci si seminte
  • Fructe si legume.

De asemenea, ar trebui să urmăriți să faceți cel puțin 150 de minute (2,5 ore) de exerciții pe săptămână, spun cei de la  NHS.

Câteva lucruri bune de încercat când începeți includ:

  • Mersul pe jos – încercați să mergeți suficient de repede pentru ca inima să înceapă să bată mai repede
  • Înot

„Încercați câteva exerciții diferite pentru a găsi ceva care vă place să faceți. Este mai probabil să continuați să faceți asta dacă vă place”, adaugă NHS.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel