Sari la conținut

Cauzele DEREGLĂRILOR menstruale. Cele mai întâlnite motive

Poate te simți balonată, obosită și indispusă. Ai crampe și tenul plin de coșuri. Simptomele clasice ale perioadei premenstruale. Însă menstruația se lasă așteptată.

Există multe motive pentru care poți avea doar simptomele, nu și menstruația.

Schimbările homonale dau aceleași impulsuri pe care și menstruația le dă creierului, iar ele nu sunt neapărat legate de ovulație sau menstruație, spune Chailee Moss, medic ginecolog la spitalul John Hopkins. Unele schimbări ale uterului și ale ovarelor pot provoca uneori crampe asemănătoare celor menstruale.

O lipsă ocazională a menstruației nu este o tragedie, dar dacă este însoțită de febră, greață sau dureri atunci trebuie să vă prezentați de urgență la un medic.

Cele mai întâlnite motive pentru care nu aveți menstruație

Modificări hormonale, anovulație. Există astfel de episoade în viața oricărei femei, între 10 și 18% dintre toate ciclurile sunt anovulatorii.

Sarcina. Sarcina este principalul motiv al lipsei menstruației, deși simptomele apar exact la timp.

Dereglări ale tiroidei. Dacă aveți probleme cu tiroida, este posibil ca ovulația să nu aibă loc, iar sângerarea să lipsească.

Anticoncepționalele. Se întâmplă ca sângerarea să nu apară în anumite luni sau să fie infimă.

Stresul. Este următoarea cauză după sarcină care duce la lipsa menstruației în anumite luni. Stresul crește nivelul de cortizon, care afectează echilibrul hormonal. Probleme serioase, depresia, melancolia afectează serios mecanismul intern al aparatului reproducător. Specialiștii le recomandă femeilor afectate exerciții de respirație, de yoga și de management al furiei. Meditația le ajută să își recapete menstruația.

Ovare polichistice. În acest caz, pacienta are un exces de progesteron, hormon masculin care afectează funcția ovarelor și duce la o creștere în greutate, pilozitate și sensibilitate la insulină, mai spune Moss.

Polipii uterini. Aceste excrescențe provoacă adesea crampe și dau un disconfort asemănător aceluia din perioada premenstruală. Medicul specialist poate îndepărta acești polipi ușor, printr-o intervenție deloc complicată.

Infecții cu transmitere sexuală. Unele boli cu transmitere sexuală, cum ar fi gonoreea și chlamydia, pot determina o afecțiune cunoscută sub numele de boală inflamatorie pelvină, care provoacă un disconfort semnificativ, cu simptome premenstruale: crampe și dureri.

Infecția va trece cu antibiotice, să aveți grijă dacă simțiți febră, greață și dureri. Nu vor trece doar cu calmante.

Irina Lungu

Storyteller. Redactor medical. Traducător. Lucrez cu cuvintele de când mă știu, ador magia lor. Iubesc traducerile, iar domeniul medical m-a cucerit iremediabil. Vreau să transmit publicului informații relevante, de calitate, care să îi ajute în viața de zi cu zi și în problemele cotidiene cu care se confruntă zilnic. Un om informat va fi un om mai sigur pe sine. La rândul meu, mă ghidez după principiul ”Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. Toți vor să îi schimbe pe ceilalți, dar uită că schimbarea începe din ei înșiși.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel