Sari la conținut

Din iunie cresc idemnizațiile lunare pentru persoanele cu handicap. Despre ce sume e vorba

bani
Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro

Cresc idemnizațiile lunare pentru persoanele cu handicap. Guvernul României a adoptat, în cadrul ședinței din 23 mai 2024, Ordonanța de Urgență care modifică art. 58 alin. (4) și (5) din Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.

Începând cu luna iunie 2024, indemnizațiile lunare pentru adulții și copiii cu handicap grav vor fi majorate, urmând a fi plătite în luna iulie. Această majorare va fi de 10 puncte procentuale din indicatorul social de referință, conform noii Ordonanțe de Urgență aprobate de Guvern.

Acest beneficiu va fi acordat unui număr de 389.000 de persoane, dintre care 340.200 sunt adulți și 48.800 sunt copii. Este a doua majorare a indemnizațiilor lunare pentru persoanele cu handicap grav din acest an, după cea implementată în luna ianuarie.

Creșterea cuantumului acestor indemnizații are drept scop asigurarea unei îngrijiri adecvate pentru copiii și adulții cu grad grav de handicap.

Cu cât cresc idemnizațiile lunare pentru persoanele cu handicap

Începând cu luna iunie, aceste drepturi se vor calcula după cum urmează:

– Indemnizația lunară pentru adultul cu handicap grav va crește de la 70% la 80% din indicatorul social de referință (ISR), adică de la 463 de lei la 529 de lei. În luna ianuarie, această indemnizație era de 419 lei, ceea ce înseamnă o majorare totală de 110 lei în primele șase luni ale anului. – Indemnizația lunară pentru copilul cu handicap grav va crește de la 60% la 70% din ISR, adică de la 397 de lei la 463 de lei. În ianuarie, aceasta era de 359 de lei, rezultând o creștere de 104 lei în primele șase luni ale anului.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel