duminică, octombrie 24, 2021
Ziua de miercuri, 16 septembrie 2021, a marcat un nou record negativ, de data aceasta în rândul copiilor: în spitale erau internați 167 de copii cu COVID: – 158 în secții și 9 la ATI. În contextul

variantei Delta, dominantă în valul al patrulea al pandemiei, pediatrul Mihai Craiu atrage atenția părinților asupra a trei simptome ce pot fi manifestate de copii.

Medicul pediatru afirmă că se observă modificări doar în cazul copiilor care au boli cronice și probleme medicale deosebite, precum diabet, tratament cu citostatice, transplant.
„Părinții ar trebui să se uite la copiii lor exact cum o făceau înainte de pandemie – dacă acel copil este febril, refuză alimentația sau are dureri pe care nu le avea în ziua precedentă, atunci ar trebui testat antigenic, mai ales dacă merge în comunitate.

Simptome de covid în cazul copiilor
Simptome de covid în cazul copiilor
Un copil cu COVID poate avea orice semn clinic, de la convulsii, la comă, existând astfel de situații la sugari. Spre deosebire de adulți, în cazul copiilor răspunsul organismului la agresiunea virală este mai general – pare că suferă și burta, și pielea, și cavitatea orală. Este importantă orice fel de schimbare pe care părinții o observă la copil – nu se mai joacă sau nu mai stă pe calculator. Imensa majoritate a copiilor au însă febră.
Trei repere majore

pentru părinți:

  • Primul și cel mai important semn este febra care nu scade cu antitermicele la care scădea înainte. Dacă copilul primește un medicament pentru febră la care organismul copilului reacționa în mod obișnuit, iar acum nu se întâmplă asta, atunci părinții trebuie să meargă cu copilul la spital, în cea de a doua zi.
  • Al doilea semn este frecvența respiratorie – atunci când un copil respiră mai repede de 50 de ori pe minut. Este primul semn de afectare a căilor respiratorii.
  • Al treilea semn – deshidratarea. Copilul are mucoase uscate, dar nici nu mai urinează.
Aceste trei semne ar trebui să îi determine pe părinți să meargă cu copilul la spital”, a explicat doctorul pediatru Mihai Craiu într-un interviu pentru HotNews.

Ultimele stiri