joi, ianuarie 27, 2022

Faceți mișcare și evitați singurătatea ca să trăiți mai mult, susțin cercetătorii americani.

O persoană în vârstă care se simte extrem de singură riscă cu 14% mai mult să moară prematur. Impactul este la fel de nefast ca în cazul defavorizării sociale’, spune John Cacioppo, profesor de psihologie la Universitatea din Chicago, după ce a analizat mai multe studii științifice publicate în 2010. El și-a prezentat concluziile la conferința anuală a Asociației americane pentru avansarea științei de la Chicago.

Te-ar mai interesa: Detaliul jenant care a determinat-o pe Kim Kardash...

Cercetările, desfășurate pe circa 20.000 de persoane, arată faptul că sentimentul de singurătate extremă se asociază cu somn întrerupt, tensiune arterială ridicată, o alterare a celulelor imunitare și înmulțirea stărilor depresive. La singurătate se adaugă adesea o viață sedentară, factor care contribuie evident la slăbirea stării de sănătate.

Exercițiile fizice, nu exagerate, ci doar mersul pe jos în pas vioi, pot reduce cu aproape jumătate riscurile cardiovasculare și dezvoltarea bolii Alzheimer. Activitatea fizică frânează și îmbătrânirea normală a creierului la vârstnici, a spus AFP Kirk Erickson, profesor de psihologie la Universitatea din Pittsburgh, participant la aceeași conferință.

Te-ar mai interesa: Ce trebuie să știe toți cei care au făcut doza a t...

Odată cu vârsta, creierul se micșorează, iar activitatea fizică permite îmbunătățirea funcționării cerebrale generale și creșterea volumului hipocampului cu 2%, ceea ce întârzie îmbătrânirea cerebrală cu unul-doi ani, adaugă profesorul citat, după un studiu efectuat pe 120 de persoane de peste 65 de ani.

‘Creierul continuă să se modifice cu vârsta — este ceea ce demonstrează studiul’, arată cercetătorul. ‘Deși creierul are tendința să se micșoreze odată cu vârsta, procesul nu pare chiar fatal, iar activitatea fizică pare perfectă pentru a profita de plasticitatea cerebrală’, adaugă Kirk Erickson.

Te-ar mai interesa: Un bărbat vaccinat, infectat a treia oară în șase ...

El a recunoscut în schimb că cercetătorii nu au putut determina deocamdată frecvența, durata și intensitatea care să ducă la un răspuns optim al creierului. ‘Am aflat multe despre acest fenomen, dar rămâne încă un drum lung de parcurs în cercetările noastre’, a admis psihologul.

Din păcate, destul de puțini vârstnici fac mișcare fiindcă sedentarismul a devenit normă în viață. ‘Avem însă tot mai multe studii despre îmbătrânire și marele public învață tot mai mult să îmbătrânească mai bine’, încheie psihologul.

Te-ar mai interesa: Medic oncolog: Nu renunțarea la carne, ci aceste o...

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri

Stiri Calde (citeste aici)

spitale private