marți, mai 30, 2023

Dr. Tudor Ciuhodaru trage semnalul de alarmă și îi atenționează pe oameni să fie atenți la cumpărăturile de Paște. Potrivit medicului, există două pericole potențiale în fiecare farfurie.

,,Atenție la cumpărăturile de Paște. Sunt două pericole potențiale în fiecare farfurie: oul rău şi mielul toxic.

1. Vopseaua de ouă cumparată de la colţul străzii vă poate crea multe probleme de sănătate. Chiar dacă sunt mai ieftine sau mai frumoase, vopselele tipografice sau cele făcute artizanal pot avea efecte nocive datorită plumbului şi oxizilor de metale: cupru, aluminiu şi staniu. Vopselele textile sau cele tipografice pătrund prin porii oului şi pot contamina albuşul sau gălbenuşul, existînd riscul declanşării unor toxiinfecţii alimentare.

Te-ar mai interesa: Remedii pentru funcția hepatică. Terapeut: ”Mămăli...

Vopsirea ouălor

Recomandăm ca la vopsirea ouălor să folosiţi doar subtanţe certificate medicosanitar, achiziţionate din magazinele specializate, evident dacă nu folosiţi coloranţii naturali, ca în bătrâni, prin utilizarea foilor de ceapă sau a frunzelor de nuc.

Alte riscuri sunt legate de vechime şi mod de conservare. Este preferabil, mai ales atunci când sunt utilizate crude, în creme, maioneze, spumă de albuş, ca ouăle să fie foarte proaspete şi să fie spălate înainte de utilizare.

2. Carnea de miel: are valoare calorică ridicată şi este considerată ,,toxică” în anumite condiţii. Vorbim de 200 – 300 kcal la 100 grame şi un conţinut ridicat de potasiu iar organele, în special ficatul, au conţinut ridicat conţin de fier, zinc şi carnitină, cu rol energetic dar şi cantitati mici de calciu, acid folic şi vitamina E. Prin componenta proteică importantă dar şi conţinutul ridicat de grăsimi saturate, cam 80 mg de colesterol la 100 grame are risc aterogen dar totodată este considerată de unii drept afrodiziac natural.

Te-ar mai interesa: Două semne incipiente de cancer de colon. Medic: O...

Atenție la carnea de miel

Probleme sunt în special cu carnea mieilor cu greutate mai mică de 10 kg sau sub 9 săptămâni, legate de conţinut, prepare şi, nu în ultimul rând, de provenienţă şi conservare.

Conţinutul ridicat de colagen bogat în oxipurine, fac această carne dificil de digerat, fiind chiar considerată chiar ,,toxică” mai ales pentru pacienţii cu gută, afecţiuni gastrointestinale şi hepatorenale dar nu numai. Purinele sunt în cantitate redusă la mieii de 10-14 kilogrrame şi pot fi eliminate prin adăugarea cărnii doar în momentul fierberii.

Te-ar mai interesa: Bucureştenii pot primi 4.000 de lei pentru a se te...

În plus, conţinutul crescut lipidic accentuează riscul aterogen, la cei cu afecţiuni cardiovasculare, precum şi cel de colici biliare şi pancreatite. Conţinutul crescut proteic are rol alergogen iar cel scăzut în fibre impune asocierea legumelor la preparare, pentru a preveni încetinirea tranzitului pânâ la constipaţie.

Proveninţa şi conservarea corespunzătoare impun verificarea existenţei ştampilei sanitar-veterinare, precum şi a dentiţiei, ce trebuie să fie specifică rumegătoarelor, şi a copitelor, ce trebuie să fie fără gheare. Este recomandat să cumpăraţi miei doar din magazine autorizate, ce ţin cont de regulile de igienă şi păstrează carnea la temperaturi mai mici de patru grade.

Te-ar mai interesa: Alimentul care declanșează creșterea alarmantă a g...

Oare când vor adopta legea Ciuhodaru privind introducerea educație (inclusiv noțiuni de prim ajutor și educație nutrițională) pentru sănătate de care să beneficieze toți românii?!”, a scris medicul Tudor Ciuhodaru pe Facebook.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private