Sari la conținut

Dr. Doina Catrinoiu: „Lipsa acestei vitamine cauzează dureri de spate și de articulații”

Nu există persoane care să nu se fi plâns măcar o dată de o durere de spate sau de articulații. Dacă și tu ești în această situație, cel mai probabil te confrunți cu deficitul unei vitamine, așa cum ne va explica în cele ce urmează doamna doctor Doina Catrinoiu.

Doamna doctor este diabetolog și nutriționist, de la Universitatea Ovidius Constanța.

Vitamina care poate provoca mai multe probleme de sănătate este vitamina D.

Ce este deficitul de vitamina D?

Deficitul de vitamina D înseamnă că nu obțineți suficientă vitamina D pentru a rămâne sănătos.

De ce am nevoie de vitamina D și cum o obțin?

Vitamina D ajută organismul să absoarbă calciul. Calciul este unul dintre principalele componente ale osului. Vitamina D are, de asemenea, un rol în sistemul dumneavoastră nervos, muscular și imunitar.

Puteți obține vitamina D în trei moduri: prin piele, din dietă și din suplimente. Corpul tău formează vitamina D în mod natural după expunerea la lumina soarelui. Dar expunerea excesivă la soare poate duce la îmbătrânirea pielii și la cancer de piele, așa că mulți oameni încearcă să-și obțină vitamina D din alte surse.

Ce cauzează deficitul de vitamina D?

Puteți aveadeficit de vitamina D din diferite motive:

  • Nu ai suficientă vitamina D în dieta ta
  • Nu absorbi suficientă vitamina D din alimente (o problemă de malabsorbție)
  • Nu ai suficientă expunere la lumina soarelui.
  • Ficatul sau rinichii dumneavoastră nu pot transforma vitamina D în forma sa activă în organism.
  • Luați medicamente care interferează cu capacitatea corpului dumneavoastră de a converti sau de a absorbi vitamina D

Cine este expus riscului de deficit de vitamina D?

Unii oameni au un risc mai mare de deficit de vitamina D:

  • Sugarii alăptați, deoarece laptele uman este o sursă slabă de vitamina D. Dacă alăptați, dați copilului dumneavoastră un supliment de 400 UI de vitamina D în fiecare zi.
  • Adulții în vârstă, deoarece pielea  nu produce vitamina D atunci când este expus la lumina soarelui la fel de eficient ca atunci când erai tânăr, iar rinichii sunt mai puțin capabili să transforme vitamina D în forma sa activă.
  • Persoanele cu piele întunecată, care au o capacitate mai mică de a produce vitamina D de la soare.
  • Persoanele cu tulburări precum boala Crohn sau boala celiacă care nu se ocupă de absorbția de grăsime în mod corespunzător, deoarece vitamina D are nevoie de grăsime pentru a fi absorbită.
  • Persoanele care se confruntă cu obezitate, deoarece grăsimea lor corporală se leagă de  vitamina D și o împiedică să intre în sânge.
  • Persoanele care au suferit o operație de bypass gastric
  • Persoanele cu osteoporoză
  • Persoanele cu boli hepatice sau renale cronice.
  • Persoanele cu hiperparatiroidism (prea mult hormon care controlează nivelul de calciu al organismului)
  • Persoanele cu sarcoidoză, tuberculoză, histoplasmoză sau alte boli granulomatoase (boală cu granuloame, colecții de celule cauzate de inflamație cronică)
  • Persoanele cu unele limfoame, un tip de cancer.
  • Persoanele care iau medicamente care afectează metabolismul vitaminei D, cum ar fi colestiramina (un medicament pentru colesterol), medicamente anti-convulsii, glucocorticoizi, medicamente antifungice și medicamente pentru HIV/SIDA.

Ce probleme provoacă deficitul de vitamina D?

Deficitul de vitamina D poate duce la o pierdere a densității osoase, care poate contribui la osteoporoză și fracturi (oase rupte).

Deficitul sever de vitamina D poate duce și la alte boli. La copii, poate provoca rahitism. Rahitismul este o boală rară care face ca oasele să devină moi și să se îndoaie. Sugarii și copiii afro-americani prezintă un risc mai mare de a face rahitism.

La adulți, deficitul sever de vitamina D duce la osteomalacie. Osteomalacia cauzează oase slabe, dureri osoase și slăbiciune musculară.

Cercetătorii studiază vitamina D pentru posibilele conexiuni cu mai multe afecțiuni medicale, inclusiv diabet, hipertensiune arterială, cancer și afecțiuni autoimune, cum ar fi scleroza multiplă. Ei trebuie să facă mai multe cercetări înainte de a putea înțelege efectele vitaminei D asupra acestor afecțiuni.

Simptomele deficitului de vitamina D

„În ceea ce privește simptomele, „există câteva pe care le prezintă adultul, ca de exemplu tetania sau – cum se numește popular – cârceii, care sunt un semn de lipsă de vitamină D și, în mod normal, arată lipsa de calciu.

Mai este, de asemenea, spasmofilia, care de multe ori este supradiagnosticată, după părerea mea. În general, există un deficit de vitamina D în rândul populației, din cauza alimentației. Românii mănâncă foarte puțin pește. Cea mai importantă sursă de vitamina D este peștele gras – somonul de exemplu (deși orice tip de pește conține vitamina D).

Alte alimente care ne pot ajuta în acumularea de vitamina D sunt carnea de vită, brânzeturile, gălbenușul de ou. Oricum, sursa cea mai importantă și care absoarbe cel mai bine calciul este peștele gras, ficatul de pește. La noi există așa o idee că peștele gras îngrașă, dar atunci ce să mai vorbim de carnea grasă?

Peștele gras este foarte bun, bogat în radicali liberi, o sursă foarte importantă și foarte sănătoasă pentru organism. Ar trebui o educare mai clară a populației în ceea ce privește consumul de pește. Și la adulți, și la copii”, ne spune dr. Doina Catrinoiu.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel