Sari la conținut

Dr. Gabriel Diaconu: Toate strategiile de sănătate se împiedică de paradoxul democrației. Să fii părinte nu e o competență. Să fii educator, sau doctor, da

Dr. Gabriel Diaconu: Toate strategiile de sănătate se împiedică de paradoxul democrației. Să fii părinte nu e o competență. Să fii educator, sau doctor, da.

Medicul psihiatru Gabriel Diaconu se pronunță în favoarea țcolii fizice, pentru că, spune el, „doi ani cu Covid au oferit suficient curiculă de învățare”.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, consilierul ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, reamintește că o soluție pentru prevenirea valului 5 este vaccinarea copiilor.

Dr. Gabriel Diaconu: Toate strategiile de sănătate se împiedică de paradoxul democrației

„Nu, nu mai putem ține școlile închise.

Ceea ce era, acum doi ani, o soluție extremă la o problemă necunoscută, cu potențial extrem, astăzi este pur și simplu inacceptabil. Doi ani cu COVID au oferit suficient curiculă de învățare. Mai mult decât atât, arsenalul nostru astăzi diferă fundamental de lipsa vreunuia, la început de 2020.

Un cuvânt care și-a făcut loc în vocabular deja din 2022 este “sindemie”. Pe lângă COVID, alte probleme au devenit semnificative, cu risc de largă răspândire. Printre acestea, sănătatea copiilor și adolescenților a intrat pe o traiectorie turbulentă. Foarte turbulentă.

Drept urmare părinții sunt cei care ar trebui să fi încorporat, deja, mesajele cheie ale acestor vremuri:

Pentru copii, infecția COVID nu este periculoasă. Pe de altă parte ei pot fi, și prea frecvent au fost, verigi de transmitere ale acestei boli. Drept urmare firesc este ca, frecvent, copiii să fie testați înainte de a merge la școală.

Firesc este ca ei să fie vaccinați, încât absenteismul școlar să fie cât mai mic, respectiv durata simptomelor mai scurtă.

Firesc este ca, de la cele mai mici vârste, copiii să adopte reguli elementare de igienă. Îndeosebi portul corect al măștii într-o clasă aglomerată, unde nu poți presupune că toți au aceeași imunitate robustă.

Mai mult, firesc este, pe măsură ce copiii trec prin boală, să ai o măsură a gradului de imunizare în comunitățile școlare. Pentru că “insulele” de imunitate, pe măsură ce devin mai mari, redau încrederea părinților că școala e un loc sigur.

Valul Omicron, deocamdată, a văzut un vârf rapid de internări pediatrice în mai multe state din US. Drept urmare argumentul pentru vaccinarea pediatrică este unul puternic.

Mult mai puternic decât tratamentul cu noi antivirale de sinteză, deocamdată aprobate doar la adulți.

Aud mulți români vorbind despre drepturile lor fundamentale. La fiecare colț de stradă cineva a devenit, brusc, versat în legile fundamentale ale democrației și constituționalismului.

Trebuie să fim foarte atenți. Tot ce știm se bazează pe ceea ce am observat deja. Orice înafara celor observate devine un câmp cert de întâmplare și fenomen. O tragedie care se strecoară pe sub ochii noștri e impactul asupra generației tinere, ale cărei repere sociale și interpersonale sunt deja profund bruiate.

Nu am nicio îndoială că vor fi unii, mai ales dintre conspiraționiști, care abia așteaptă să răcnească, din nou, că ei au afirmat astfel de lucruri de la început.

Nebunia lor mă lasă rece. Am pierdut 60 de mii de oameni. Am salvat câteva sute de mii până acum. Ce am salvat a fost pentru că medicii și-au dat sufletul, și frecvent viața. Ce am pierdut e din cauza demenței digitale, care unora le-a oferit platformă și portavoce.

Nu vom putea stăvili ceea ce vine. Dar avem cu ce ne pregăti. Depinde, acum, de fiecare părinte dacă va vrea, sau nu, ce e mai bine pentru copilul lui.

Am aflat deja, cu stupoare, că nu toți românii și-au dorit ce e mai bine pentru părinții lor.

Diferența dintre cele două populații este că bătrânii au trăit. Dar copiii, ce au ei de trăit, e la îndemâna noastră, astăzi.

Toate strategiile de sănătate se împiedică de paradoxul democrației. Avem aceleași drepturi, dar competențe groaznic de diferite. Să fii părinte nu e o competență. Să fii educator, sau doctor, da.

Dacă omul liber, cu drepturi, ar fi și minim apt să discearnă de unde vine ajutorul, probabil am fi deja într-o poziție mult mai bună.

Săptămâna viitoare, maxim cea de după ea, va începe și vaccinarea populației școlare mici, unde părinții aleg asta. Eu, pe cel mare, am să îl vaccinez. E trecut prin boală, nu îmi fac griji că nu va face față și Omicron. Dar îl vreau la școală. Și el vrea la fel”, ascris medicul Gabriel Diaconu.

 

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: