Sari la conținut

Dr. Mihail Pautov: Cum scapi de ficat gras? Există trei metode

alimente pentru ficatului
Sursa foto arhiva Doctorul Zilei
Alimente care curăță ficatul

Dr. Mihail Pauto: Cum scapi de ficat gras?

Ficatul gras, sau boala ficatului gras, este o afecțiune frecventă la adulți și este cauzată de acumularea excesivă de grăsime în ficat. Pentru mulți oameni, boala poate fi asimptomatică sau poate provoca simptome severe. Cu toate acestea, în 7-30% din cazuri, boala devine cronică și poate duce la leziuni hepatice variind de la steatohepatită la fibroză hepatică și ciroză la cancer hepatic. Cu toate acestea, această boală poate fi prevenită prin schimbarea stilului de viață și a dietei.

„Grăsimile pe care le consumăm își pot găsi drumul către ficat, iar la o parte din pacienți, în timp, pot conduce la niște probleme de sănătate semnificative. Și nu doar grăsimile, în general, excesul caloric pe care îl consumăm fără să-l dăm afară, prin exercițiu fizic”, spune medicul invitat de Dr. Mihail.

Ce duce la ficat gras?

Invitatul dr. Mihail Pautov a explicat clar ce duce la ficat gras și care sunt metodele de scăpa de excesul din grăsime acumulat pe ficat.

Cel mai simplu și cel mai frecvent lucru este excesul de calorii. Mulți oameni, se presupune că peste 10-20% dintre adulți au la un anumit moment din viață un ficat mai încărcat cu grăsime decât ar trebui.

Așadar, potrivit medicului, mâncatul nesănătos, în exces de calorii, și lipsa de exercițiu fizic sunt principalele probleme.

Consumul de alcool poate determina un ficat gras și o serie lungă de alte boli de ficat mult mai rare pot duce la modificări nespecifice cum este încărcarea cu grăsime.

cum apare ficatul gras
Sursă foto: arhivă EVZ

3 sfaturi pentru un pacient cu diagnostic de ficat gras

1. Să facă mai multă mișcare, 30 de minute pe zi;
2. Să scadă în greutate, dacă are probleme cu kilogramele în plus;
3. Să consume alcool doar cu moderație.

Cum Trebuie să arate dieta persoanelor cu ficat gras?

La micul dejun este recomandată brânza slabă – sub 2% grăsime – sau omleta din patru-cinci albuşuri cu legume verzi şi una-două felii de pâine integrală prăjită.

Prima gustare a zilei se poate compune dintr-un măr verde sau un iaurt degresat – sub 2% grăsime.

Prânzul include carne albă sau roşie slabă – piept de pui, curcan sau muşchi de porc, vită – cu legume de culoare verde: fasole, spanac, brocoli, linte.

Pentru a doua gustare a zilei, tot un iaurt degresat – sub 2%.

La cină se poate consuma peşte slab sau cinci-şase albuşuri cu legume de culoare verde.

Alături de dietă, activitatea fizică nu trebuie să lipsească. „Sunt necesare 30 de minute de mişcare funcţională, care să includă: trei minute de încălzire specifică; cinci minute de cardio; 12 minute de antrenament pe grupe musculare; cinci minute de abdomen şi cinci minute de stretching.“, explică dr. Ioan Florin Bălănică, expert în medicina stilului de viaţă.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: