Sari la conținut

Dr. Vasi Rădulescu: 15 metode de a scăpa de răceală și gripă

Dr. Vasi Rădulescu: 15 metode de a scăpa de răceală și gripă. Iată ce trebuie să facem în acest sezon al răcelilor, virozelor respiratorii și gripei.

 

Doctorul Vasi Rădulescu a detaliat care sunt cele mai bune măsuri din punct de vedere medical într-o răceală sau gripă, notează Jurnalul.ro.

Mai ales că vremea de afară este propice pentru instalarea celor mai comune boli din sezonul rece.

„1. Vaccinarea anuală este recomandată pentru a preveni gripa, mai ales în rândul oamenilor cu vârste mici sau înaintate și al celor cu patologii asociate (boli de inimă și plămâni îndeosebi).

Este indicat ca persoanele sănătoase să se vaccineze și ele, ideal în luna noiembrie a fiecărui an.

Atenție, dacă aveți hipertensiune!

2. Dacă aveți hipertensiune arterială, mare grijă la antiinflamatoarele nonsteroidiene (ibuprofen, diclofenac, coxibi, naproxen) și la decongestionantele nazale, pentru că acestea cresc tensiunea!

3. Mâncați bine, incluzând multe fructe și legume. Alimentele naturale bogate în vitamine ajută la recuperarea rapidă.

4. Hidratarea poate fi punctul cel mai important în răceală/gripă. Consumați ceaiuri și apă, evitând zahărul pe cât posibil. Supele hidratează bine.

Supa de găină își explică efectele benefice tocmai prin prisma hidratării.

5. Persoanele care au tratamente cronice își vor continua tratamentul, fiind prudente la pastilele speciale adăugate pentru răceală/gripă.

Oprirea medicației pentru inimă, spre exemplu, poate avea consecințe dramatice”, a mai explicat medicul citat de Jurnalul.ro.

NU luați antibiotice dacă aveți răceală sau gripă

„6. Antibioticele nu se vor utiliza, pentru că nu au niciun efect pe virusurile răspunzătoare de răceală/gripă. Ele sunt luate ocazional, pentru scăderea febrei.

7. Se pot folosi paracetamolul, ibuprofenul sau algocalminul pentru controlul febrei. Însă nu combinați aceste substanțe după propria inițiativă.

La copiii mici, nu dați paracetamol și ibuprofen împreună, ci schimbați de pe unul pe altul dacă un agent nu are efectul așteptat.

8. Tusea este un mecanism de apărare al organismului. Cilii mucoasei respiratorii antrenează mucozitățile și substanțele străine, iar tusea grăbește eliminarea lor.

La nevoie, puteți folosi pastile sau siropuri antitusive, dar fără exces.

9. Atenție mare la combinarea preparatelor. Dacă veți lua paracetamol clasic de 500 mg sub formă de comprimate, nu uitați că paracetamol este și-n prafurile care se dizolvă în apă.

În niciun caz să nu depășiți 3-4 grame pe zi, iar asta timp de câteva zile. Puteți lua câte 500 mg de paracetamol la 4-6 ore.

Grijă mare la preparate homeopate

10. Preparatele homeopate nu au niciun studiu de eficiență și nu recomandăm folosirea lor.

11. Există teste rapide pentru depistarea virusurilor gripale și se recomandă folosirea lor, mai ales la copii.

12. La copii, vârstnici și persoanele cu afecțiuni cunoscute, gripa se va trata cu maximă seriozitate. Poate fi salutară prezentarea la medic. Infecția cu virusul influenza A tip H3N2 a făcut peste 60 de victime în acest sezon numai în SUA.

13. Febra înaltă, frisoanele, fatigabilitatea (slăbiciunea) marcată, durerile musculare intense pledează pentru gripă. Atenție la categoriile de risc.

În rest, măsurile amintite (antitermic, alimentele bogate în vitamine, hidratarea), la care adăugăm repausul și izolarea de ceilalți pe cât posibil sunt măsuri suficiente pentru un tratament corect.

14. Puteți folosi un umidificator sau un spray salin pentru mucoasa nazală. Puteți face gargare cu substanțe saline.

15. Evitarea persoanelor răcite este importantă (nu reprezintă măsură perfectă, pentru că unele persoane pot fi sănătoase, dar purtătoare de virusuri).

Spălatul pe mâini joacă și el un rol important în limitarea transmiterii virusurilor”, a mai explicat doctorul Vasi Rădulescu, citat de Jurnalul.ro.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel