Sari la conținut

Draft proiect de lege. Contract de muncă suspendat și neplata salariilor pentru angajații care nu prezintă certificat verde. Amenzi uriașe pentru angajatorii care nu solicită acest document

Certificat verde. Draftul proiectului de lege pentru obligativitatea certificatului verde la locul de muncă a fost finalizat. În forma scrisă de ministrul Sănătății, vor primi certificat verde la muncă și românii care se testează rapid sau PCR.

Certificatul COVID propus de autorităţile din România are cinci opţiuni, nu trei, aşa cum e în Europa, potrivit unui draft al Ministerului Sănătății obținut de Digi24. Inițiativa a stârnit deja contre în coaliţie, iar în perioada următoare ar trebui să ajungă în Parlament.

Certificat verde și pe baza testului rapid

În Europa, acest certificat are trei opțiuni: persoana care îl deține fie este vaccinată complet, fie a trecut prin boală în ultimele 180 de zile, fie a efectuat un test PCR negativ.

În România, au fost introduse încă două opțiuni, astfel că pot avea certificat verde inclusiv persoanele testate antigen (test rapid) în ultimele 48 de ore și persoanele care s-au vaccinat cu o singură doză sau cu doză unică. În cazul vaccinării cu o primă doză în cadrul schemei de vaccinare, certificatul are valabilitate până când persoana merge să facă a doua doză.

Concedierea celor fără certificat verde

Angajații vor avea la dispoziție 11 teste pe lună asigurate din bugetul de stat, chiar dacă lucrează la privat sau la stat.

Pentru cei care nu prezintă certificatul verde, contractul individual de muncă va fi suspendat de drept fără plata drepturilor salariale. Suspendarea încetează când angajatul prezintă certificatul verde.

Angajatorul trebuie să verifice dacă, în momentul în care angajatul vine la locul de muncă, are acest certificat. Verificarea se face prin aplicația „check dcc”. Angajatorii care nu vor solicita certificatul verde vor fi sancționați cu amendă de la 10.000 de lei la 100.000 de lei.

Când se aplică certificatul verde

Și în ceea ce privește aplicarea certificatului verde România s-ar separa cumva de restul Europei: nu îl impunem de la o anumită dată, indiferent de contextul pandemic, ci trebuie îndeplinite niște condiții, respectiv:

  • trei săptămâni de creștere a infectărilor, creștere constatată de INSP. Analiza situației epidemiologice se face de către Institutul Național de Sănătate Publică în fiecare zi de luni pentru săptămâna anterioară
  • coeficientul de creștere trebuie să fie de cel puțin 1,5 ori la fiecare săptămână
  • în momentul în care această condiție de creștere constatată timp de trei săptămâni este îndeplinită, certificatul intră în vigoare la 72 de ore (trei zile) de la această constatare.

Apoi, s-ar renunța la acest certificat în următoarele condiții:

  • în momentul în care există o scădere a infectărilor timp de trei săptămâni consecutiv
  • când incidența în ultimele 14 zile este sub 1 la mie la nivel național
  • după ce specialiștii de la INSP constată această descreștere a numărului de infectări și rata de incidență, certificatul este scos după 72 de ore.

 

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: