Dulciurile ne schimbă creierul. Oamenii de ştiinţă au dat verdictul: de ce nu putem rezista tentaţiei?

Batoanele de ciocolată, bomboanele sau îngheţata – sunt tentaţii irezistibile pe care nu putem pur și simplu să ignorăm când mergem la cumpărături în supermarket.

Cercetătorii susţin că este important de studiat „re-cablarea” creierului, deoarece acest proces are rădăcini în dependenţe mai nesănătoase.

Oamenii de ştiinţă de la Institutul Max Planck pentru Cercetarea Metabolismului din Koln, în colaborare cu Universitatea Yale, au demonstrat recent că alimentele care au un conținut ridicat de grăsimi și dulciuri ne schimbă creierul: dacă le mâncăm regulat chiar și în cantități mici, creierul se obișnuiește cu aceste alimente.

De ce ne plac într-atât de mult mâncărurile nesănătoase și grase? Cum se dezvoltă această preferință în creierul nostru? „Tendința noastră de a consuma alimente bogate în grăsimi și zahăr, așa-numita dietă occidentală, poate fi înăscută sau poate apărea ca o consecință a supraponderabilității. Dar noi suntem de părere că creierul învață să aibă această preferință”, explică Sharmili Edwin Thanarajah, cercetătoarea care a coordonat studiul.

Pentru a testa această ipoteză, cercetătorii i-au dat unui grup de voluntari o budincă mică care conținea multe grăsimi și zahăr în fiecare zi, timp de opt săptămâni, ca un supliment la dieta lor normală.

Celălalt grup a primit o budincă care conținea același număr de calorii, dar mai puține grăsimi. Activitatea cerebrală a voluntarilor a fost evaluată înainte și în timpul celor opt săptămâni, potrivit sursei citate de Agerpres.

Creierul învață automat să prefere gustările grase

După opt săptămâni, reacția creierului la alimentele pline de grăsimi și zahăr era mai crescută în grupul care a consumat budinca cu un conținut ridicat de zahăr și grăsimi. Asta a activat în mod special sistemul dopaminergic, regiunea creierului responsabilă de motivație și recompensă.

„Evaluările activității creierului au indicat o reorganizare a creierului după consumul de chipsuri și altor alimente de acest fel. În mod inconștient, creierul învață să prefere mâncarea recompensatoare. Ca urmare a acestor schimbări la nivelul creierului, noi vom prefera mereu, în mod inconștient, mâncărurile care conțin multe grăsimi și zahăr”, explică Marc Tittgemeyer, care a condus studiul.

În timpul perioadei studiului, subiecții din grupul experimental nu s-au îngrășat mai mult decât subiecții din grupul de control și nici hemograma lor, care stabilea nivelul zahărului și colesterolului, nu s-a schimbat prea mult.

Cu toate acestea, cercetătorii presupun că preferința față de mâncărurile bogate în zahăr va continua după finalizarea studiului. „În creier s-au produs noi conexiuni și ele nu dispar foarte rapid. Până la urmă, scopul învățării este ca, odată ce înveți ceva, să nu uiți acel lucru atât de rapid”, explică Marc Tittgemeyer.

Recent Posts

Ce acte să depui ca să primești bani în plus la pensie, în funcție de vârsta pensionării

Ce acte să depui ca să primești bani în plus la pensie. Numeroși pensionari sunt…

44 de minute ago

Tipurile de cancer care se moștenesc cel mai frecvent

Ce tipuri de cancere se moștenesc. Cancerul, una dintre cele mai temute boli ale secolului…

o oră ago

Cel mai încărcat energetic loc din România. Cei care ajung acolo se revigorează brusc și se pot vindeca de boli

Locul din România cu cea mai puternică încărcătură energetică se numește Gura De Rai, iar…

2 ore ago

Alimente bogate în estrogen natural benefice pentru femeile la menopauză

Estrogen natural. După 45 de ani, femeile se apropie de menopauză și au nevoie de…

2 ore ago

DNA a anunțat că IPS Teodosie a fost trimis în judecată pentru corupție

IPS Teodosie, trimis în judecată pentru corupție. Arhiepiscopul Teodosie al Tomisului a fost trimis în…

3 ore ago

Medic: Lipsa acestor două vitamine poate cauza varice și vânătăi

Varice, vene sparte și vânătăi pe picioare din senin. Nu-ți amintești de vreo lovitură puternică,…

3 ore ago

Citeste si: