Sari la conținut

După multe controverse, azi consilierii generali ai PMB au aprobat proiectul. Unde va fi construit Spitalul Metropolitan

În şedinţa de astăzi de la Primaria Generală a Capitalei, consilierii generali au votat aprobarea proiectului care prevede construirea unui nou spital în București. Decizia vine după îndelungi controverse.

Consiliul General al Municipiului Bucureşti a aprobat, joi, un proiect de hotărâre în baza căruia terenul din şoseaua Pipera nr. 55 urmează să fie preluat din administrarea RATB în administrarea directă a CGMB în vederea realizării Spitalului Metropolitan.

Astfel, consilierii municipali au adoptat proiectul, respins în şedinţa anterioară, în baza căruia autobaza RATB, situată în şoseaua Pipera nr. 55, urmează să fie relocată în termen de 12 luni la „alte amplasamente care vor fi indicate ulterior”.

În debutul şedinţei, primarul general, Gabriela Firea, a anunţat că 50.000 de bucureşteni şi-au exprimat susţinerea pentru construirea unui Spital Metropolitan, semnând o petiţie în acest sens, personal sau online.

Totodată, în expunerea de motive, semnată de edilul general, se arată că municipiul Bucureşti are ca obiectiv de investiţie execuţia unui Spital Metropolitan, conform standardelor europene, cu aproximativ 2.000 de paturi, relatează Agerpres.

În unitatea medicală se va avea în vedere realizarea de secţii pentru care în Bucureşti există deficit de paturi, respectiv oncologie, radioterapie, neurologie, terapie intensivă, recuperare medicală etc., generând foarte multe locuri de muncă, estimarea fiind de câteva mii, prevede documentul.

Potrivit aceleiaşi surse, terenul are o suprafaţă de 53.470 mp.

„Menţionăm faptul că a fost luată în calcul această locaţie, deoarece se află în imediată vecinătate cu imobilul situat în şoseaua Pipera nr. 63-65, sector 2, imobil pentru care a fost făcută solicitare prin HCGMB nr. 295/19.07.2017 către Guvernul României în vederea transmiterii acestuia din domeniul public al statului şi administrarea Societăţii Român de Televiziune în domeniul public al Municipiului Bucureşti”, se mai arată în expunerea de motive.

Totodată, CGMB a adoptat un proiect în baza căruia primarul general a fost împuternicit să demareze procedurile pentru identificarea suprafeţelor de teren în vederea construirii a două spitale generaliste pe raza Sectoarelor 3 şi 6.

În expunerea de motive, semnată de Cristian Olteanu şi Stelian Bujduveanu (PNL), se arată că de 27 de ani, la nivelul municipiului Bucureşti nu s-a construit niciun spital. Conform aceleiaşi surse, cele mai mari două sectoare din Bucureşti, cu peste 800.000 de cetăţeni, nu au acces la un spital cu competenţe generale, fiind obligaţi să traverseze oraşul pentru a putea beneficia de servicii medicale.

Gabriela Firea a anunţat că pentru Sectorul 3 au fost identificate deja şase posibile amplasamente, iar pentru Sectorul 6 sunt luate în calcul două variante. Ea i-a invitat pe consilierii generali să se întâlnească săptămâna viitoare pentru a vedea aceste locuri şi pentru a stabili care dintre ele este potrivit construirii unui spital.

Irina Lungu

Storyteller. Redactor medical. Traducător. Lucrez cu cuvintele de când mă știu, ador magia lor. Iubesc traducerile, iar domeniul medical m-a cucerit iremediabil. Vreau să transmit publicului informații relevante, de calitate, care să îi ajute în viața de zi cu zi și în problemele cotidiene cu care se confruntă zilnic. Un om informat va fi un om mai sigur pe sine. La rândul meu, mă ghidez după principiul ”Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. Toți vor să îi schimbe pe ceilalți, dar uită că schimbarea începe din ei înșiși.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel