Sari la conținut

Durere de cap. Atenție la aceste simptome

Durerea de cap este data de ficatul cu probleme
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Durerea de cap și ficatul cu probleme

Durerea de cap, sau cefaleea, este o suferință care a fost descrisă încă din antichitate. Acum, în lumea modernă, cefaleea este unul dintre cele mai frecvente motive de prezentare la medic. Nu ignorați, este recomandarea medicilor. Tensiunea dureroasă, migrena sau cefaleea sunt cele trei tipuri de dureri de cap. Atenție la aceste simptome!

Atunci când o durere persistă, mai ales pe o anumită zonă a capului, ar putea fi un semnal de alarmă. Conform medicilor consultați de Libertatea pentru femei, durerile de cap se împart în trei grupe, în funcție de intensitate, durată și zonele afectate.

Tipuri de dureri de cap

  • Tensiunea dureroasă, durere care dă senzația că ai capul prins într-o menghină. Se manifestă ca o durere surdă în ambele părți ale capului. Aceasta poate ține câteva ore sau câteva zile
  • Migrena este o durere intensă, de lungă durată. Aceasta debutează în frunte, în spatele ochilor și migrează către ceafă, fiind însoțită de senzație de vomă, amețeli și sensibilitate la lumină. Migrena este, de obicei, mai intensă pe o singură parte a capului;
  • Cefaleea de tip cluster este o durere care se manifestă în grupuri (cluster): apar episoade dureroase pe zi, care revin la anumite intervale. Aceasta este mai frecventă la bărbați decât la femei și afectează o zonă a capului, ochiul respectiv se înroșește și lăcrimează, nasul de înfundă. Ca manifestare, e o durere care debutează brusc și durează câteva ore.

Iată ce mai trebuie să știți despre durerile de cap

Durerile de cap

  • Durerile de cap din spatele ochilor pot însemna un debut de migrenă, durere provocată de frig și oboseală sau de o infecție cu virus. E durerea generată și de sinusurile inflamate, sinuzită, alergii. Ca regulă, se intensifică dacă stai întins în pat.
  • La tâmple semnalează probleme cu tensiunea arterială, reacție la stres și oboseală sau lipsa somnului pe mai multe zile. Poate fi cauzată de atacuri de panică sau probleme cardiace.
  • În frunte apare în cazul unei infecții virale (gripe de sezon și Covid-19), dar și la hipertensiune, deshidratare și foame.
  • În creștet apare la începutul unei răceli sau a infecției cu SARS-Cov 2. Ea mai e provocată de hipotensiune, insolație, deshidratare, post prelungit.
  • Durere de cap la ceafă semnalează hipertensiune arterială sau hipoglicemie. Poate părea după efort fizic intens sau când există probleme cu coloana vertebrală ori artrită în zona cervicală.

Ce trebuie să faci când durerea persistă?

Când durerea persistă, ar fi bine să luați legătura cu medicul. Mergeți la Spitalul de Urgențe dacă aveți simptome neurologice (slăbiciuni ale corpului, amețeli, pierderea echilibrului, amorțire sau furnicături ale extremităților, paralizie, dificultăți de vorbire, gândire confuză, tulburări de vedere).

Citeste si:

Greață, vărsături, febră mare, dificultate în respirație, gât rigid, erupție cutanată, înseamnă urgență medicală, potrivit retetesivedete.ro.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.