Sari la conținut

Cele mai mari greșeli pe care le fac românii când au dureri de cap și de spate. Explicațiile neurochirurgului

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Dureri de cap și de spate – probleme cu care se confruntă o mare parte a populației, dar mulți încă nu știu când să se prezinte la medic! Românii sunt adesea chinuiți de dureri de spate, dar fac aceste greșeli imense!

Intră în panică și se lasă cuprinși de frici numai când se gândesc la neurochirurg. Când este cazul să te prezinți la un astfel de specialist ne-a spus medicul neurochirurg Dan Benția, în exclusivitate pentru Doctorul Zilei.

Românii au frici când vine vorba să se prezinte la neurochirurg. De multe ori ne gândim ce efect are anotimpul rece asupra organismului nostru și care este momentul potrivit să ne prezentăm la doctor în cazul apariției unor dureri de spate sau de cap, inexplicabile.

România este o țară cu relativ puțini neurochirurgi pe cap de locuitor, la o populație de aproximativ 17 milioane de locuitori fiind în jur de 160 de neurochirurgi.

Ce concluzie putem trage din această statistică este faptul că sunt relativ puțini specialiști pe acest domeniu accesibilitea este mai scăzută decât în alte țări europene, dar mai mulți pacienți care vor să meargă la acesta.

În general putem spune că mulți dintre pacienții consultați de mine și de colegii mei se prezintă la neurochirurg cu afecțiuni neurochirurgicale fiindcă le identifică cu ușurință, ne-a spus medicul Dan Benția.

Mulți ajung astfel la neurochirurg, în mod direct, având semne în faze incipiente și după ce și-au făcut în prealabil propria lor cercetare pe internet. Internetul conține o cantitate uriașă de informații medicale, acesta fiind un lucru bun, poate fi și o sursă pentru medici în pregatirea lor, dar are și o latură negativă, informațiile fiind nefiltrate, iar pentru cineva fără studii de specialitate poate fi nocivă. În multe țări ale UE pacienții ajung inițial la medicul de familie care îi trimite la neurolog și acesta la neurochirurg sau în anumite cazuri doctorul de familie ii trimite direct la neurochirurg.

În România se prezintă multe persoane la neurochirurg fără să aibă indicații neurochirurgicale, în multe cazuri aceste afecțiuni putând fi rezolvate de medicii de familie și neurologi.

În extrema cealaltă, foarte mulți pacienți se prezintă cu afecțiuni grave neglijate, afecțiuni care ar fi putut fi curabile, dar care la momentul prezentării nu mai au indicații operatorii (tumori cerebrale care sunt foarte întinse și care invadează structuri profunde cerebrale și centri vitali la care nu se mai poate preta intervenție chirurgicală practicându-se cel mult o biopsie cerebrală ghidată, alt exemplu din zona de chirurgie spinală a herniei de disc vechi care au dus prin apăsare la distrugerea nervului sciatic și au determinat paralizia labei piciorului definitivă și care după ce sunt operate au pronostic de recuperare rezervată). Sigur, ideal ar fi ca pacientul să se prezinte la medicul de familie, ca să rezolve o parte din patologie și numai în cazul în care semnele și simptomele neurologice ale pacientului sunt grave să trimită către neurochirurg. Evident este o situație ideală.

O altă problemă cu care ne confruntăm în ultima perioadă este aceea a numeroaselor frici dezvoltate de pacienții noștri.

Dintre fricile acestora putem enumera: frica de a avea o afecțiune serioasă, care în fapt nu o au ( exemplu – pacient cu dureri de spate care crede că are hernie de disc, examenul nearătând niște minime modificări degenerative la nivelul discului, pacient cu amețeli și dureri de cap care trage concluzia că are tumoare cerebrală și face examen RMN și iese normal și în fapt avea o migrenă, frica de a se prezenta la medic(spaima de halate albe)  face ca multi pacienti să se prezinte în fazele finale ale unei boli când șansele de vindecare sau recuperare scad. Frica de a efectua examen RMN este din ce în ce mai frecventă. mulți pacienți făcând atac de panică ce determină oprirea examenului, nu în ultimul rând frica de operație ( pacientul află că are o afecțiune care se poate rezolva prin intervenție chirurgicală care întreabă pe medicul neurochirurg dacă nu există alta soluție. În încheiere putem enumera și alte frici existențiale din punct de vedere filosofic amintind : frica de moarte, de îmbolnavire, pierderea locului de munca, de a ramâne singur.

Cele mai frecvente motive de prezentare la neurochirurg sunt simptomele ce țin de patologie la nivelul coloanei vertebrale. Cel mai frecvent simptome la omul matur este durerea de spate, se consideră ca la nivel mondial peste 80 sută din populația peste 40 de ani a avut cel puțin un episod de durere de spate evident că majoritatea dintre aceste persoane nu a ajuns la operație neavând indicație chirurgicală. Putem spune că afecțiunile degenerative la nivelul coloanei vertebrale sunt principală afecțiune cu care pacientul se prezintă la medicul neurochirurg în prezent. Putem spune că prin progresele realizate în medicină în special în domeniul imagisticii medicale ( exemplu- aparate din ce În ce mai precise de diagnostic: CT, RMN, Angeograf) cât și o mai bună adresabilitatea a pacienților către medicul neurochirurg alături de o creștere a nivelului educației medicale în rândul populației a făcut ca diagnosticarea pacienților cu boli neurochirurgicale să fie mai precisă și tratamentul cu rezultate performante.

Irina Lungu

Storyteller. Redactor medical. Traducător. Lucrez cu cuvintele de când mă știu, ador magia lor. Iubesc traducerile, iar domeniul medical m-a cucerit iremediabil. Vreau să transmit publicului informații relevante, de calitate, care să îi ajute în viața de zi cu zi și în problemele cotidiene cu care se confruntă zilnic. Un om informat va fi un om mai sigur pe sine. La rândul meu, mă ghidez după principiul ”Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. Toți vor să îi schimbe pe ceilalți, dar uită că schimbarea începe din ei înșiși.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel