Sari la conținut

Testul meningitei. Durerea de ceafă și gâtul înțepenit pot fi semnele bolii

Photo by Dylan Sauerwein on Unsplash

Dureri de ceafă. Chiar dacă durerea de ceafă poate avea multiple cauze, cele mai frecevente fiind poziția greșită și întinderile musculare, există și situații când poate fi semn de meningită. 

Meningita apare atunci când membranele sau meningele din jurul măduvei spinării și ale creierului se se inflamează.

Sunt posibile patru tipuri de meningită:

Bacteriană: cea mai severă forma de meningită care pune viața în pericol. Acest tip poate fi fatal dacă nu este tratat imediat cu antibiotice pentru a preveni răspândirea infecției și complicațiile suplimentare.
Virală: cea mai frecventă cauză a unei infecții cu meningită. De obicei, acest tip nu este la fel de grav ca meningita bacteriană și de multe ori dispare fără a necesita tratament.
Fungică: acest tip neobișnuit de meningită este cauzată de o ciupercă care intră în măduva spinării din fluxul sanguin.
Parazitară: Această formă mult mai puțin comună de meningită este cauzată de paraziți.

Nu aveți întotdeauna nevoie de tratament pentru meningita non-bacteriană. Infecția poate trece singură. Meningita poate fi confundată cu gripă, deshidratarea sau gastroenterită. De asemenea, poate fi trecută cu vederea, deoarece simptomele pot fi ușoare sau nu întotdeauna aparente.

Solicitați asistență medicală imediată

Solicitați asistență medicală de urgență dacă observați simptome de meningită. De asemenea, trebuie să vă contactați medicul dacă ați luat contact cu cineva diagnosticat cu meningită.

Semne de alarmă:

  • durere de ceafă și rigiditate severă a gâtului, fără o cauză aparentă,
  • durere de cap constantă și supărătoare,
  • dezorientare,
  • greață și vărsături,
  • febră mare (38° C și mai mare), în special, asociată cu simptomele de mai sus

Tratamentul timpuriu, în termen de 2 până la 3 zile (se recomandă mai puțin de o zi), poate ajuta la prevenirea complicațiilor pe termen lung sau severe. Meningita bacteriană poate deveni rapid mortală sau poate provoca leziuni ale creierului în câteva zile, fără antibiotice.

Testul meningitei

Înainte de a ajunge la medic puteți verifica și acasă dacă e posibil să aveți meningită. Unul dintre semne ar fi că nu puteți aduce bărbia în piept, din cauza durerii puternice de ceafă și a gâtului înțepenit.

Ate două teste specifice sunt următoarele:

Testul Brudzinski:

Stai întins pe spate.
Rdică ușor gâtul astfel încât capul să se miște înainte. Pentru rezultate mai bune, roagă pe cineva să te ajute.
Reține că dacă șoldurile și genunchii se flexează involuntar în timp ce ridici capul. Acesta este un semn pozitiv Brudzinski, ceea ce înseamnă că este posibil să ai meningită.

Testul Kernig:

Stai întins pe spate.
Ridică piciorul în sus din șold și îndoaie genunchiul la un unghi de 90 de grade.
Îndreaptă ușor piciorul de la genunchi în sus.
Reține că dacă spatele sau coapsa începe să doară, este un semn Kernig pozitiv, ceea ce înseamnă că este posibil să ai meningită.

Alte cauze pentru dureri de ceafă

Gâtul este flexibil și susține greutatea capului, astfel încât poate fi vulnerabil la răniri și afecțiuni care provoacă durere și restricționează mișcarea. Cauzele durerilor de ceafă includ:

  • Întinderi musculare. Suprasolicitarea, cum ar fi prea multe ore în care stai mult la computer sau pe smartphone, declanșează adesea întinderi musculare. Chiar și activitățile minore, cum ar fi cititul în pat sau scrâșnirea dinților, pot tensiona mușchii gâtului.
  • Articulații uzate. La fel ca celelalte articulații din corp, articulațiile gâtului tind să se uzeze odată cu înaintarea în vârstă. Osteoartrita determină deteriorarea pernelor (cartilajului) dintre oasele tale (vertebre). Corpul formează apoi pinteni osoși care afectează mișcarea articulațiilor și provoacă durere.
  • Compresie nervoasă. Discurile herniate sau pintenii osoși din vertebrele gâtului pot apăsa pe nervii care se ramifică din măduva spinării.
  • Leziuni. Apar când capul este mișcat brusc înapoi și apoi înainte, tensionând țesuturile moi ale gâtului.
  • Boli. Anumite boli, cum ar fi artrita reumatoidă, meningita sau cancerul, pot provoca dureri de gât.
Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: