luni, martie 27, 2023

Echinaceea este o plantă originară din America de Nord. Face parte din aceeaşi familie cu arnica, gălbenelele şi muşeţelul, mai exact, familia Asteraceae.

Exită mai multe tipuri de Echinacea, însă doar trei dintre ele au utilizări terapeutice: Echinaceea purpurea, Echinacea angustifolia şi Echinacea pallida. Beneficiile acestora pentru sănătate sunt similare.

Principala lor utilizare în fitoterapie este stimularea imunităţii organismului. De asemenea, contraindicațiile şi efectele secundare sunt similare pentru toate cele trei specii de Echinaceea, conform acad. Ovidiu Bojor, în cartea sa Ghidul plantelor medicinale şi aromatice de la A la Z.

Te-ar mai interesa: Cum să-ţi atingi obiectivele în alimentație. Dr. B...

Părţile aeriene ale Echinaceea conțin un ulei volatil din borneol, acetat de bornil, acid palmitic etc., polizaharide, răşini, glucozide antibacteriene şi antivirale. Atât florile, cât şi rădăcinile plantei reprezintă un remediu excelent împotriva virozelor respiratorii, gripei, bronşitelor şi altor infecţii, având proprietăți antibacteriene, antifungice şi antivirale.

Florile conţin polizaharide, fenoli, alkylamide, minerale (Cu, K, Fe), dar şi vitaminele A, E şi C. De fapt, de la Echinaceea se utilizează întreaga plantă. Sunt multe utilizările terapeutice ale acestei plante.

Te-ar mai interesa: Rolul ceaiului de păpădie în organism. Are capacit...

În primul rând, Echinaceea combate răcelile, gripa şi infecţiile tractului respirator. De asemenea, tratează și previne afecțiunile hepatice, curele cu ea ajutând sistemul imunitar şi funcţiile ficatului.

Având proprietăți antibiotice, ceaiul de Echinaceea este indicat pentru infecţiile tractului uro-genital, fiind şi un foarte bun dezinfectant local. Mai mult, infuzia din această plantă calmează durerile cauzate de infecțiile urinare.

Te-ar mai interesa: Rodica Popescu Bitănescu, măcinată de o boală grav...

Planta favorizează producţia de interferon în organism, iar acesta creşte activitatea antivirală în corpul uman, ceea ce o recomandă în tratarea virusului herpes simplex.

În plus, prin proprietățile sale curative, Echinaceea ajută la vindecarea rănilor şi la regenerarea pielii. Este utilizată pentru tratarea psoriazisului, eczemelor, edemelor limfatice şi a altor boli inflamatorii ale pielii. Echinaceea poate fi administrată sub formă de ceai, tinctură, suc proaspăt sau capsule cu pulbere.

Te-ar mai interesa: Ce se întâmplă în corpul tău dacă renunți la ZAHĂR...

Echinacea angustifolia, cu frunze înguste, este originară din Canada, nordul Mexicului şi Texas. Indienii din America de Nord au fost cei care au folosit prima dată planta în scop terapeutic. Creşte in păduri, pe pajişti, terenuri stâncoase, dar e folosită mai puțin în medicină, pentru faptul că este mai pretenţioasă.

Echinacea pallida este cultivată în toată Europa, creşte cu uşurinţă pretutindeni.

Te-ar mai interesa: Anticiparea morții subite. Medicii pot detecta ace...

Echinacea purpurea creşte în pădurile din SUA, dar este cultivată şi în toată Europa, pentru ornament şi, mai nou, în scop terapeutic, inclusiv la noi în ţară.

Studiile au arătat că Echinacea purpurea este superioară din punct de vedere medical faţă de Echinacea angustifolia şi pallida.

Remedii pe bază de echinaceea

Cercetările au arătat că Echinaceea stimulează organismul să producă mai multe globule albe (cu precădere limfocite), cu rol în apărarea antiinfecțioasă.

Pulberea de echinaceea se obține din planta măcinată fin cu o râşniţă electrică de cafea. Se ia câte o linguriță rasă de patru ori pe zi, pe stomacul gol.

Pulberea se ţine sub limbă, timp de 10-15 minute, după care se înghite cu apă.

Infuzia de echinaceea se prepară dintr-o lingură de plantă şi 250 ml de apă clocotită. Se pune planta în apa fierbinte, se menține cana acoperită, timp de 15 minute, la temperatura camerei, apoi se strecoară şi se bea pe stomacul gol.

Se administrează 3 căni cu infuzie pe zi, cu 30 de minute înainte de mese.

Maceratul la rece se prepară dintr-o lingură de plantă şi 250 ml de apă. Se menţine timp de 6-8 ore la temperatura camerei, apoi se strecoară şi se bea pe stomacul gol.

Se administrează 3 căni cu macerat pe zi, cu 30 de minute înainte de mese.

Atenţie! Nu se recomandă echinaceea la diabetici, la persoanele cu afecţiuni cronice grave, la cei care au suferit un transplant de organe şi nici persoanelor alergice la plantele din familia Asteraceelor.

Cei care suferă de tuberculoză, leucoze, boli autoimune (artrită reumatoidă, lupus, scleroză multiplă) SIDA, trebuie să utilizeze echinaceea cu prudenţă, sub îndrumarea medicului!

Decoctul de echinaceea se prepară din 1-2 lingurite de plantă şi o ceaşcă de apă (250 ml). Se amestecă bine şi se încălzeşte, lăsându-se să fiarbă timp de 5-10 minute.

Se recomandă consumul unei ceşti de ceai, de trei ori pe zi.

Tinctura de echinaceea se prepară din 25% suc proaspăt de plantă sau 20 g de rădacină mărunţită şi 75% alcool sau 100 ml de alcool de 70 de grade.

Se va lăsa amestecul timp de 15 zile, la temperatura camerei, agitând des preparatul. După această perioadă se va strecura şi se va putea folosi. Se vor lua 10-40 picături, de trei ori pe zi, înainte de mese, adăugate în puțină apă. Persoanele cu probleme hepatice, ulcer sau gastrită trebuie să apeleze la capsulele cu echinaceea, în defavoarea tincturii, care nu le este recomandată.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private