sâmbătă, octombrie 23, 2021

Multe state au depășit de mult timp prejudecata incredibilă a discuțiilor despre sex. În vocabularul multor părinți din România încă mai există conceptul ”e rușine”, atunci când vine vorba de părțile intime.

Confuzia vine probabil din ideea că dacă discuți despre sex, vei și face imediat. Date însă sunt strigătoare la cer.

România este pe primul loc în Europa în topul adolescentelor care devin mame.

Educația sexuală, atât de firească în Occident, rămâne un subiect tabu în cele mai multe școli românești, potrivit unui reportaj stirileprotv.ro.

Deşi Comisia Europeană recomandă începerea acestor cursuri încă din învățământul primar, părinții de la noi vor să amâne cât mai mult discuțiile, chiar dacă ar putea evita situații dramatice, în care unele eleve devin mame la 13-14 ani.

În toată această dezbatere,

inclusiv Biserica Ortodoxă se opune unei astfel de materii, pe motiv că ar fi un mijloc de promovare a homosexualității.

În România, în cele mai multe cazuri, educația sexuală e confundată cu educația pentru sex. În realitate, se referă la noțiuni de bază despre cunoașterea propriului corp, reproducere sau prevenirea unor boli cu transmitere sexuală.

Ministerul Educației nu ia în calcul introducerea educației sexuale ca materie obligatorie. Ea este implementată în doar 2000 din totalul de aproape 20.000 de scoli din România, ca materie opțională. Doar că prea puțini părinți optează

pentru ea.

Alături de unii părinți, Biserica Ortodoxă Romana se opune că educația sexuală să devină o materie obligatorie în școli.

Vasile Bănescu, purtător de cuvânt al Patriarhiei Române: ″În niciun caz nu putem să promovăm educația sexuală la clasele mici, la clasele cu copii inocenți, cum se întâmpla în alte țări chiar de la grădiniță pentru că o astfel de materie se transformă și lucrurile acestea se văd deja într-un vehicul de promovare a educaţiei homosexuale, transsexuale sau trangender”.

Până când sistemul de învăţământ va accepta că este nevoie ca tinerii să aibă cunoştinţe despre

coprul lor, psihologii recomanda ca măcar în familie să abia loc astfel de discuţii.

Ana-Maria Zamfir, psiholog: “Exista un instinct care se dezvolta odată cu trecerea anilor şi copilul traversează anumite faze de dezvoltare, în dezvoltarea propriei identităţi sexuale şi este important să stingem această curiozitate cu informaţii corecte, care să vină de la un adult experimentat”.

Pentru că a văzut reticența din sistemul de învăţământ, o profesoară a creat un canal pe Youtube, numit “Sexul versus barza”, unde le-a dat adolescenţilor informaţii elementare despre reproducere, sărut, menstruaţie

sau boli cu transmitere sexuală.

Filmuleţele sale se adresează adolescenţilor de peste 14 ani şi au fost urmărite de peste un milion de ori.

În România, în fiecare an, peste 600 de adolescente devin mame la 12-13 ani. Suntem din păcate pe primul loc în Uniunea Europeană la acest capitol.

Ultimele stiri