luni, septembrie 26, 2022

Efect bizar! Bărbat incapabil să „vadă” numerele de la 2 la 9, după ce a suferit o boală a creierului.

Ce vine mai întâi mâzgâlitura/semnul sau incapacitatea de a vedea numerele? Asta au fost nevoiți să investigheze oamenii de știință în cazul neobișnuit al unui geolog inginer care a suferit o leziune neurologică și dintr-o dată nu a putut percepe numerele 2-9.

Dar, în mod ciudat, el încă putea vedea unu și zero, literele, simbolurile și chiar și numerele 0 și 1.

Te-ar mai interesa: Cum poti utiliza inteligent spatiul dintr-un depoz...

Cineva scrie cifra 8 pe o bucată de hârtie. Te uiți la el, vezi o formă, dar nu poți identifica ce număr este sau dacă este un număr deloc. Marcajele arată ca „spaghete”. Sună ciudat, dar exact asta s-a întâmplat cu un bărbat care suferă de o boală neurodegenerativă rară numită sindrom corticobazal, iar acum nu poate recunoaște cifrele de la 2 la 9.

Efect bizar! Bărbat incapabil să „vadă” numerele de la 2 la 9, după ce a suferit o boală a creierului

Această boală, cauzată de afectarea cortexului și a ganglionilor bazali, duce adesea la probleme de memorie și dificultăți de mișcare, dar incapacitatea de a identifica numerele pare a fi un simptom foarte rar.

Într-un studiu din 2020 publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), o echipă de cercetători descrie modul în care dizabilitățile unice aruncă lumină asupra modului în care creierul procesează conștientizarea vizuală.

Te-ar mai interesa: Cum sa alegeti un camin de batrani potrivit pentru...

Incapacitatea de a identifica numerele a reprezentat un puzzle imediat pentru cercetători. Dacă bărbatul (numit „RFS” în lucrare) poate citi litere și cuvinte, dar nu numere, asta înseamnă că creierul său trebuie să identifice numerele – și apoi să le discrimineze selectiv. Dizabilitatea pare a fi un tip deosebit de metamorfopsie, un defect vizual care face ca obiectele liniare, cum ar fi liniile de pe o grilă, să arate curbate sau rotunjite.

Te-ar mai interesa: Meghan Markle s-a plâns că familia regală NU a plă...

Bărbatul nu vede nici cuvintele plasate lângă numere

„Când se uită la o cifră, creierul său trebuie să „vadă” că este o cifră înainte de a nu o putea vedea – este un adevărat paradox”, a spus autorul principal și om de știință cognitiv, Michael McCloskey, într-un comunicat de presă.

„În această lucrare, ceea ce am făcut a fost să încercăm să investigăm ce procesare a avut loc în afara conștientizării lui.”

  • De asemenea, RFS nu a putut vedea cuvintele sau desenele plasate în interiorul sau în apropierea numerelor de la 2 la 9. De exemplu, el nu a putut vedea o imagine a unei viori desenată în interiorul numărului 3. Dar când vioara a fost plasată suficient de departe de numărul, a putut să-l vadă.

Într-un experiment de electroencefalografie (EEG), echipa a descoperit că, deși RFS a spus că nu a văzut imagini plasate lângă numere, creierul său înregistra că există cuvinte.

Te-ar mai interesa: DECIZIE ȘOC! Spitalele refuză să opereze dacă nu e...

„Nu era complet conștient că există un cuvânt, totuși creierul lui nu numai că detecta prezența unui cuvânt, ci și identifica acel cuvânt anume, cum ar fi „tubă”,” a declarat Teresa Schubert, cercetător cognitiv de la Universitatea Harvard, într-un comunicat de presă, potrivit sciencealert.com.

Este posibil ca dizabilitatea RFS să fie explicată printr-o problemă psihologică?

„Având în vedere forma rară de metamorfopsie a RFS, cum putem fi siguri că deficitul său este autentic? Cu orice deficit neobișnuit, există posibilitatea ca disfuncția de bază să fie psihiatrică, psihogenă sau „funcțională”, mai degrabă decât o afectare a proceselor perceptuale/cognitive de bază”, a scris echipa în lucrare.

Te-ar mai interesa: Preotul Visarion Alexa ar putea ajunge după gratii...

„Credem că acest lucru este puțin probabil în cazul de față din mai multe motive… La momentul studiului nostru, RFS consulta un psihiatru pentru ajutor pentru a se adapta la starea sa, iar psihiatrul nu avea nicio bănuială că oricare dintre simptomele sale perceptuale, cognitive sau fizice reflectă o tulburare funcțională.

În plus, performanța RFS în discriminarea cu două variante nu a fost sub șansă, așa cum se găsește adesea în cazurile de deficite simulate.”

Cercetarea are câteva implicații interesante pentru teoriile conștiinței. După cum se arată în lucrare, unele teorii sugerează că oamenii sunt capabili să efectueze „anumite tipuri de procese cognitive complexe”, deoarece conștiința noastră interacționează cu procese la nivel mai profund din creier.

Dar rezultatele sugerează că conștiința poate juca un rol mai puțin, deoarece RFS pare să „calculeze reprezentări complexe, sensibile la sarcini, în absența conștientizării”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private