marți, august 16, 2022

Doza a treia cu cu alt tip de vaccin împotriva Covid-19 după vaccinarea completă ar provoca un răspuns imunitar mai puternic decât cu acelaşi vaccin, anunţă Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA), relatează AFP.

Agenţia europeană, cu sediul la Amsterdam, a anunţat, joi, că studiază date pentru a decide dacă se aliniază unei decizii a Agenţiei americane a medicamentului (FDA), care a autorizat, miercuri, vaccinarea cu alt tip de vaccin decât cel de la vaccinarea completă, conform News.ro.

Te-ar mai interesa: Diabet de tip 2: planta mai puțin cunoscută, benef...

Rezultate promițătoare

Vaccinurile anticovid Pfizer-BioNTech, Moderna, Johnson & Johnson şi AstraZeneca-Ofxord sunt autorizate, în prezent, în Uniunea Europeană (UE).

EMA a aprobat principiul vaccinării cu a treia doză Pfizer-BioNTech a persoanelor în vârstă de peste 18 ani şi a lăsat statele membre UE să aleagă populaţia eligibilă.

”Constatăm că există câteva rezultate promiţătoare în studii care confirmă că această abordare provoacă, prin anumite combinaţii de vaccinuri, un răspuns imunitar mai puternic decât atunci când se foloseşte acelaşi tip de vaccin, la o vaccinare suplimentară”, a declarat într-o conferinţă de presă Marco Cavaleri, însărcinat cu strategia vaccinării la EMA.

Te-ar mai interesa: Testul simplu care poate detecta DEMENȚA precoce. ...

Mai multe ţări au aprobat vaccinarea cu o doză suplimentară (”booster”) în vederea unei consolidări a imunităţii persoanelor vaccinate, care pare să scadă după câteva luni, însă de obicei cu acelaşi tip de vaccin.

Cei vaccinați cu Johnson & Johnson au avut rezultate bune după boosterul cu Pfizer

Un studiu publicat în Statele Unite săptămâna trecută arată că persoanele vaccinate cu Johnson & Johnson, care la fel ca AstraZeneca-Oxford foloseşte tehnologia clasică cu vector viral, pare să fie mai bine protejate la vaccinarea cu o doză suplimentară de vaccin cu tehnologia ARN mesager, precum Pfizer-BioNTech sau Moderna.

Te-ar mai interesa: Simptome de cancer: semnul „brusc” pe care îl pute...

Vaccinurile cu ARN mesager administrate într-o doză suplimentară ”par să funcţioneze mult mai bine” în vederea stimulării apărării imunitare şi ”sunt capabile să suscite un răspuns imunitar cu adevărat puternic”, a declarat Cavaleri.

EMA urmează să decidă, de asemnea, la 25 octombrie, dacă aprobă vaccinarea suplimentară cu vaccinul Moderna, a anunţat el.

Protecție de 95,6% după a treia doză

Un studiu publicat joi de alianţa farmaceutică americano-germană Pfizer/BioNTech arată că vaccinarea cu a treia doză cu acestui vaccin anticovid are o eficienţă de 95,6% împotriva formelor simptomatice ale covid-19.

Te-ar mai interesa: Studiu. Bebelușul poate semăna cu primul partener ...

EMA urmează să decidă în următoarele două luni dacă aprobă vaccinarea cu vaccinul Pfizer-BioNTech a copiilor cu vârsta cuprinsă între cinci şi 11 ani, după ce cele două laboratoare i-au transmis date în acest sens săptămâna trecută.

Agenţia europeană examinează totodată, săptămâna viitoare, un medicament împotriva Covid-19 administrat oral, produs de către laboratorul farmaceutic american Merck, a anunţat Cavaleri.

Te-ar mai interesa: Studiu. De ce bărbații se confruntă cu un risc mai...

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private