Sari la conținut

Efectele secundare ale boosterului Covid nu ar trebui să fie la fel de „intense” de data aceasta – iată la ce să vă așteptați

vaccin antigripal
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Vaccinul antigripal

Dacă vă gândiți să faceți doza booster  Covid, probabil vă întrebați despre efectele sale secundare.

Nu vă faceți griji: în comparație cu ultima doză, injectarea booster ar trebui să fie o experiență mult mai lină, conform Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.

„Oamenii au avut mai puține reacții după a treia doză decât după a doua doză”, a spus directorul CDC, dr. Rochelle Walensky, într-un briefing de la Casa Albă marți.

Săptămâna trecută, U.S. Food and Drug Administration și CDC le-au dat tuturor adulților undă verde pentru a primi o injecție de rapel la șase luni după a doua doză de vaccin ARNm sau la două luni după ce au primit vaccinul Johnson & Johnson.

Dacă ați simțit efecte secundare de la ultima doză de vaccin, probabil că veți simți unele similare după rapel – dar în moduri mai puțin severe. CDC descrie efectele secundare tipice ale boosterului Covid ca fiind „ușoare până la moderate”, în comparație cu cele „intense” care adesea urmează unei a doua doze.

Acest lucru se datorează în mare parte faptului că prima și a doua doză au stabilit deja un plan de luptă împotriva virusurilor pentru sistemul tău imunitar. Un amplificator oferă, în esență, organismului mai multă practică la apărarea împotriva Covid.

Boosters-urile Moderna și J&J sunt doar doze mai mici din formulările lor originale, care ar putea, de asemenea, să vă diminueze efectele secundare. Boosterul Pfizer are aceeași doză ca și primele două injecții.

Cele mai frecvente efecte secundare pentru toate cele trei stimulente ar trebui să sune familiare: durere și umflare la locul injectării, oboseală, dureri musculare, dureri de cap, febră,  frisoane și greață. Efectele secundare mai puțin frecvente includ greață și ganglioni limfatici umflați sau dureroși. De obicei, toate se risipesc în cel mult două până la trei zile.

Iată câteva remedii și strategii care pot ajuta la atenuarea simptomelor de la rapel:

  • Rămâneți hidratat și purtați îmbrăcăminte ușoară și confortabilă pentru a face față simptomelor precum febră și frisoane.
  • Folosește în mod normal brațul în care ai făcut vaccinul și chiar exersează-l puțin. Ar putea fi dureros, dar mișcarea brațului va ajuta la promovarea fluxului sanguin și la ameliorarea oricărei dureri musculare.
  • Aplicați o compresă rece în locul unde ați primit vaccinul, pentru a reduce orice umflare și durere la locul injectării.

CDC observă că dacă orice „roșeață sau sensibilitate” în apropierea locului de injectare se agravează după 24 de ore sau dacă efectele secundare nu par să dispară după câteva zile, ar trebui să contactați un medic sau un furnizor de asistență medicală.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel