Sari la conținut

Efectele secundare comune ale medicamentelor sunt confundate cu bătrânețea. Specialist: E vorba de amețeli, constipație, gură uscată, dar și de probleme mai grave de sănătate

batrani
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Efectele secundare comune ale medicamentelor sunt confundate cu bătrânețea. Specialist: E vorba de amețeli, constipație, gură uscată, dar și de probleme mai grave de sănătate.

Experții atrag atenția că unele medicamente obișnuite au efecte secundare care pot fi confundate cu simptomele bătrâneții sau agravarea unei afecțiuni existente. Vine pe măsură ce internările în spitale care pot fi prevenite cresc în toată țara.

Efectele secundare comune ale medicamentelor sunt confundate cu bătrânețea

Un program de lungă durată din Australia, finanțat de guvern federal, numit Home Medicines Review, este conceput pentru a aduce conștientizarea efectelor secundare ale medicamentelor obișnuite care atenuează durerea, depresia, alergiile și incontinența.

Unele medicamente comune pot crea probleme neintenționate numite „efecte anticolinergice”.

Specialist: E vorba de amețeli, constipație, gură uscată, dar și de probleme mai grave de sănătate

„Aceasta include lucruri precum amețeli, constipație, gură uscată și, de asemenea, probleme de sănătate mai grave, cum ar fi căderile care duc la fracturi, declin cognitiv și demență”, a spus Dr. Kate Annear, potrivit 9news.com.au.

Un sondaj efectuat pe 1000 de australieni a constatat că jumătate dintre aceștia nu știau despre aceste efecte secundare. Aceste probleme se pot amplifica atunci când cineva ia mai multe medicamente.

„Mulți oameni în vârstă devin confuzi dacă iau multe medicamente”, a spus farmacistul Sarah Gillespie, potrivit aceleiași surse.

„Fiți conștienți de faptul că medicamentele lor pot fi cele care cauzează problema, nu doar îmbătrânirea sau o stare de sănătate care se înrăutățește”, a subliniat Annear.

Aproximativ 250.000 de internări în spital în fiecare an sunt rezultatul problemelor cu medicamentele. Se estimează că două treimi din aceste cazuri pot fi prevenite.

„Dacă ar exista o conștientizare sporită a programului Home Medicines Review, am putea reduce aceste spitalizări”, a spus Gillespie. Programul îi poate informa pe cei care iau medicamente obișnuite despre efectele secundare sau poate preveni problemele cu medicamentele înainte de a escalada până la internarea la spital.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel