Sari la conținut

Efectele secundare mortale ale colesterolului ridicat necontrolat. Nu ignorați semnele de avertizare privind colesterolul!

colesterol ridicat
Sursă foto: Getty Images
obiceiuri care scad colesterolul

Colesterolul ridicat este o afecțiune comună care poate avea consecințe grave asupra sănătății. Este adesea numit un „ucigaș tăcut”, deoarece de obicei nu provoacă niciun simptom. Cu toate acestea, în timp, colesterolul ridicat se poate acumula în arterele tale și le poate înfunda. Acest lucru poate duce la atac de cord, accident vascular cerebral și alte probleme de sănătate.

Astăzi, în acest articol, vom arunca o privire atentă asupra a ceea ce se poate întâmpla în corpul tău atunci când nu reușești să-ți controlezi nivelul colesterolului din sânge. De asemenea, vom vorbi despre câteva remedii eficiente acasă care vă pot ajuta în mod natural să controlați nivelul LDL.

Dar înainte de a afla ce poate face colesterolul ridicat necontrolat în corpul tău, haideți să aruncăm o privire rapidă la semnele și simptomele colesterolului ridicat.

Nu ignorați semnele de avertizare privind colesterolul

Deși este cunoscut sub numele de „ucigaș tăcut”, colesterolul ridicat poate duce uneori la modificări vizibile ale modului în care corpul tău arată sau se comportă de obicei.

Unele dintre lucrurile care se pot întâmpla atunci când suferiți de niveluri excesive de colesterol rău sunt:

  • Oboseală extremă
  • Greață și vărsături
  • Dureri în piept
  • Amorţeală
  • Probleme ale pielii
  • Depunere galbenă în regiunile oculare
  • Mers instabil
  • Vorbire neclară
  • Durere la nivelul picioarelor inferioare
  • Dificultăți de respirație

Pericolele colesterolului ridicat necontrolat

Colesterolul LDL, sau colesterolul cu lipoproteine cu densitate scăzută, este frecvent denumit colesterol „rău” datorită tendinței sale de a produce plăci în artere. Acumulările lipicioase numite plăci fac arterele mai mici și reduc fluxul de sânge.

Acest lucru poate duce la o varietate de probleme de sănătate, cum ar fi:

Atac de cord

Excesul de colesterol rău în sânge poate cauza probleme cu funcția inimii, ducând la atacuri de cord.

Un atac de cord apare atunci când un cheag de sânge blochează fluxul de sânge către mușchiul inimii.

cardiac
sursa foto: arhiva doctorulzilei

Accident vascular cerebral

Nivelurile necontrolate de colesterol vă pot crește, de asemenea, șansele de a suferi un accident vascular cerebral.

Un accident vascular cerebral apare atunci când un cheag de sânge sau o arteră spartă blochează fluxul de sânge către creier. Trebuie să urmăriți îndeaproape corpul și semnele care pot apărea atunci când sunteți în pericol de a suferi un accident vascular cerebral.

Boala arterială periferică

Bolile arterelor periferice pot afecta arterele de la picioare și gambe. Acest lucru poate duce în cele din urmă la semne și simptome de colesterol ridicat în picioare și gambe.

Poate provoca durere, amorțeală și furnicături la nivelul picioarelor și gambelor, mai ales când mergi pe jos.

Anevrism

O altă afecțiune gravă la care poate duce un nivel ridicat de colesterol necontrolat este anevrismul. Este o umflătură într-un vas de sânge.

Anevrismele pot izbucni, provocând sângerări care pun viața în pericol. Când este lăsată netratată, această afecțiune poate chiar ucide pacientul în câteva secunde.

Boală de rinichi

Da, ai citit bine! Colesterolul ridicat poate provoca leziuni severe ale arterelor din rinichi, ducând la boli de rinichi. În unele cazuri rare, colesterolul necontrolat poate afecta complet rinichii.

Cum să vă scădeți colesterolul și să vă îmbunătățiți sănătatea

Colesterolul ridicat poate duce, de asemenea, la insuficiență de organ, dacă îngrijirea adecvată nu este luată la timp. Iată câteva sfaturi simple pentru a vă menține nivelul LDL sub control:

O dietă sănătoasă

Una dintre primele schimbări ale stilului de viață pe care trebuie să le faci pentru a menține sub control nivelul colesterolului este să mănânci corect.

Încercați să adăugați o mulțime de fructe, legume și cereale integrale în dieta dumneavoastră zilnică. Limitați-vă aportul de grăsimi saturate și trans, colesterol și sodiu.

Faceți exerciții în mod regulat

Trebuie să cunoașteți importanța menținerii greutății corporale atunci când încercați să controlați nivelul colesterolului. Încercați să efectuați cel puțin 30 de minute de exerciții de intensitate moderată în majoritatea zilelor săptămânii.

Gestionarea stresului

Da, stresul poate avea consecințe grave asupra sănătății tale generale atunci când suferi de niveluri ridicate de colesterol. Stresul poate crește nivelul de colesterol LDL. Găsiți modalități sănătoase de a gestiona stresul, cum ar fi yoga, meditația sau petrecerea timpului în natură.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel