Sari la conținut

Oboseala extremă ar putea fi un indiciu pentru această boală

oboseala
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Semne ale tulburărilor cardiace

Deși boala hepatică este asociată cel mai adesea cu consumul brut de alcool, nu toate formele apar ca urmare a consumului excesiv de alcool. Unele afecțiuni se pot dezvolta ca urmare a excesului de grăsime,  precum boala ficatului gras nonalcoolic (NAFLD).

NAFLD se dezvoltă atunci când se acumulează prea multă grăsime în ficat. Spre deosebire de alte forme de boală hepatică, aceasta nu este cauzată de consumul exagerat de alcool; mai degrabă este cauzată de acumularea de grăsime. Ca urmare a acestui factor, se găsește cel mai frecvent la cei care sunt supraponderali sau obezi.

Aceasta include oboseală extremă.

Alte simptome care pot apărea sunt o durere surdă  în partea dreaptă sus a abdomenului, pierderea în greutate inexplicabilă și slăbiciune.

Deși NAFLD poate prezenta aceste simptome, NHS spune: „De obicei, nu există simptome de NAFLD în stadiile incipiente. Probabil că nu veți ști că o aveți decât dacă este diagnosticată în timpul testelor efectuate dintr-un alt motiv.”

Când NAFLD devine cel mai grav este atunci când apar afecțiuni precum icterul, mâncărimea pielii și umflarea picioarelor, gleznelor sau burții.

Acestea sunt simptome ale cirozei, cel mai avansat stadiu al bolii hepatice. Se recomandă ca o persoană să își vadă urgent medicul de familie sau să sune la 112 dacă are o afecțiune hepatică existentă.

În funcție de stadiul în care o persoană este diagnosticată, va depinde de tratamentul necesar.

Tratamentul este locul în care NAFLD devine mai complex, deoarece nu există un tratament specific pentru această afecțiune.

NHS spune: „A face alegeri sănătoase pentru un stil de viață poate ajuta. Tratamentul poate fi recomandat și pentru afecțiuni sau complicații asociate.

Alegerile îmbunătățite ale stilului de viață includ reducerea consumului de alcool dacă pacientul în cauză bea.

Alte tratamente care pot fi utilizate includ medicamente și, dacă ficatul nu mai funcționează, un transplant de ficat”.

Între timp, Școala de Medicină UNC din Carolina de Nord a publicat un raport care arată că mortalitatea prin boli hepatice asociate cu alcoolul a crescut în timpul pandemiei.

Studiul lor, publicat în revista Clinical Gastroenterology and Hepatology, a constatat că mortalitatea prin boli hepatice cauzate de alcool a crescut.

Într-o declarație, ei au spus că boala s-a „accelerat” în timpul celei mai semnificative crize de sănătate publică a secolului 21.

Autorul studiului, Andrew Moon, a spus: „Știam că decesele cauzate de boli hepatice cauzate de alcool erau în creștere înainte de COVID-19 și acest studiu ne-a confirmat suspiciunile că aceste creșteri îngrijorătoare ale deceselor ALD au fost exacerbate de pandemia COVID-19”.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel