Sari la conținut

Eliminați mucusul și flegma din gât și piept. Cum tratăm tusea și durerile de gât pe cale naturală?

Excesul de mucus și flegmă, atunci când e prea mult, poate oferi un disconfort. În primul rând, luați în considerare că mucusul are un scop. Acest fluid este produs în mod natural de corpul tău în fiecare zi, spune medicul laringolog Paul C. Bryson.

„Deși cantitatea exactă pe care o produce corpul tău nu este cunoscută, majoritatea experților cred că este vorba despre un litru pe zi”, spune el.

Dr. Bryson prezintă câteva modalități de a scăpa de excesul de mucus și flegmă.

Ce sunt mucusul și flegma?

Mucusul are un rol important în corpul tău. Este produs de celulele din gură, gât, nas și sinusuri. Consistența sa alunecoasă ajută la protejarea și hidratarea și prinde potențialii iritanți.

Flegma este făcută din membrane mucoase, dar este produsă și utilizată de sistemul respirator pentru a combate inflamația.

Ce cauzează supraproducția de mucus?

Corpul tău poate intra în exces, creând mucus atunci când:

  • Ești răcit.
  • Aveți sinusuri iritate (sinuzită).
  • Ai alergii.
  • Sunteți expuși la fum sau poluare.

„Alergiile de mediu pot provoca exces de mucus sau flegmă, la fel ca și alergiile alimentare, dar acestea din urmă sunt mai greu de diagnosticat doar pe baza acestui simptom”, explică dr. Bryson, potrivit Cleveland Clinic.

Dacă ești sănătos, mucusul tău tinde să fie subțire – și este posibil să nu-l observi. Dar dacă ești bolnav, mucusul tău poate deveni gros și crus.

Și s-ar putea să nu observi flegmă până când nu o tusești, care poate fi un simptom de pneumonie sau bronșită.

Este posibil să fiți îngrijorat și de culoarea mucusului și a flegmei, indiferent dacă este galbenă sau verde. Dar culoarea nu înseamnă neapărat că aveți o infecție.

Cum să scapi de excesul de mucus și flegmă

Dacă aveți probleme cronice cu mucus și flegmă, încercați următoarele. Aceste remedii ajută, de asemenea, dacă problema dumneavoastră cu mucus și flegmă progresează.

Hidratează-te mai mult

Bea mai multă apă. De asemenea, luați în considerare medicamentele sau orice băuturi deshidratante pe care le beți în mod regulat, cum ar fi cafeaua, alcoolul și unele ceaiuri.

„O regulă de bază bună este să bei suficientă apă ”, ne sfătuiește dr. Bryson.

Utilizați un umidificator

Acest lucru vă poate ajuta corpul să vă hidrateze gâtul și căile nazale și vă poate ajuta să reduceți producția de mucus și flegmă.

Optați pentru un umidificator cu ceață rece și asigurați-vă că îl curățați în mod regulat, conform instrucțiunilor sale.

Verificați filtrele sistemelor de încălzire și răcire

Asigurați-vă că filtrele sunt curate și funcționează bine pentru a menține praful și alți potențiali iritanti în aer.

Utilizați un spray nazal salin

Acest lucru ajută la clătirea și hidratarea țesuturilor din nas și sinusuri. Utilizați un spray steril care conține clorură de sodiu.

Se face gargara cu apa sarata

Utilizarea apei sărate (1 linguriță de sare într-un pahar de apă caldă) vă poate ușura gâtul iritat prin curățarea mucusului.

Folosește eucalipt

Fie că este un balsam de eucalipt sau ulei esențial într-un difuzor, parfumul de eucalipt poate ajuta la slăbirea mucusului din piept.

Alimente utile impotriva flegmei in gat

Anumite alimente pot avea un rol benefic in reglarea cantitatii si vascozitatii flegmei, precum:

  • fructe si legume – usturoi, telina, ceapa, patrunjel, fructe de padure, portocale, verdeata, broccoli, varza de Bruxelles, ardei;
  • supa de pui;
  • peste gras, cum ar fi tonul, somonul, pastravul si heringul;
  • ulei de masline.
Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel