marți, martie 21, 2023

Endoscopia digestivă endoscopicę și pentru a depista diferite probleme ale tractului gastrointestinal. Este recomandată în cazul durerilor ân zona tubului digestiv superior, greață sau vărsături, simptome ce pot fi considerate semnale de alarmă pentru afecțiuni mai grave.

Care sunt bolile pe care le poate diagnostica

Investigație se recomandă în cazul persoanelor ce acuză dureri în zona tubului digestiv superior sau în cazul în care apar simptome precum greață sau vărsături.

Te-ar mai interesa: Cocaina în licee de TOP din Capitală. Copii de ban...

”Investigația se efectuează cu pacientul nemâncat, de minimum 6 ore, și nebăut lichide de minumum 3 ore, ulterior este decizia pacientului dacă dorește sedarea locală cu spray de lidocaină, în care doar va simți o amorțeală la nivelul gâtului sau o analgosedare, în care pacientul doarme și nu simte niciun disconfort.

Ulterior se introduce un tub flexibil, cu o cameră în vârf, care înregistrează imagini, putând apoi să examinăm corespunzător tubul digestiv superior”, a declarat dr. Denisa Munteanu, medic specialist gastroenterologie la Digi 24.

Endoscopia digestivă superioară

Efectuarea acestei investigații, potrivit medicului, este indicată în cazul ”pacienților tineri, care se prezintă cu acuze de dureri ale tubului digestiv superior, adică dureri în capul pieptului, greață, vărsătuiri, simptome ce nu cedează la tratamentele clasice sau în cazul în care aceștia se prezintă cu simptome de alarmă, precum scădere ponderală semnificativă în ultima perioadă, imposibilitatea de a se mai alimenta, vărsături persistente, disfagie, greutate la înghițire, odinofagie, durere la înghițire, în cazul în analize se decelează anemie.

Te-ar mai interesa: NU mai consuma salata în acest fel. Devine dușmanu...

De asemenea, este important de efectuat această procedură la pacienții de peste 50 de ani, care se prezintă cu acuze de tub digestiv superior, pentru a exclude o potențială cauză neoplazică”, a mai spus medicul.

În ceea ce privește patologiile cel mai des diagnosticate în urma acestei proceduri, medicul afirmă că acestea sunt: boala de reflux gastroesofagian, hernia gastrică hiatală,  gastroduodenitele, ulcerele gastroduodenale, formațiunile tumorale esogastrice, varicele esofagiene, în cazul pacienților cu ciroză hepatică, polipi gastroduodenali, în situații mai rare.

Te-ar mai interesa: Ghidul de supraviețuire pentru a evita dezastrul c...

Alte beneficii în afară de cea de diagnosticare a unei afecțiuni gastrointestinale.

”Prelevată o mică probă, o biopsie, pentru a putea testa prezența bacteriei Helicobacter pylori”.

Scleroza multipla

Totodată poate fi prelevată și biopsie ”în cazul în care se decelează formațiuni tumorale sau formațiuni polipoide. Polipii, de asemenea, pot fi rezecați în totalitate endoscopic.

La pacienții care se prezintă cu hemoragie digestivă superioară, exteriorizată fie prin hematemeză, adică vărsătură cu sânge, sau melenă, scaun negru, lucios, negru ca păcura, atunci se efectuează endoscopia atât cu rol diagnostic, cât și cu rol terapeutic.

Te-ar mai interesa: Testul de sănătate simplu care ți-ar putea salva v...

În cazul pacienților cu efracție variceală, varicele se pot ligatura, în cazul unui ulcer gastro-duodenal se pot efectua manevre de hemostază mecanică sau electrică.

Este important de menționat, pacienții care se prezintă cu corp străin impactat la nivelul esofagului, îl putem extrage endoscopic”, a mai spus medicul.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private