Din cuprinsul articolului
O dată cu sosirea sezonului rece, creşte numărul de îmbolnăviri de gripă/viroze, iar o alimentaţie adecvată poate stimula sistemul imunitar, care luptă cu răcelile.
Expertul în nutriţie Lygia Alexandrescu a declarat pentru Doctorul Zilei că „obiceiurile alimentare nesănătoase, adică un regim bogat în alimente semipreparate, pline de grăsimi, sare sau zăhar, alergiile nediagnosticate, lipsa exerciţiului fizic, lipsa unui somn odihnitor de 8 ore, habitatul în oraşe mare, suprapopulate, lipsa hidratării adecvate sau consumul de băuturi carbogazoase dulci sau alcoolice, fumatul sau stresul, sunt doar câţiva dintre factorii care pot declanşa o criză a sistemului imunitar.
„Consecinţele acestui colaps in sistemul de aparare a organismului se poate manifesta divers prin instalarea racelilor si gripelor repetate, a alergiilor manifestate, a senzatiei de oboseala si letargie, a problemelor gastrointestinale, a unor infectii recurente”.
Odata contactata viroza/gripa, sunt necesare destul de multe zile pana dispar simptomele si apoi un alt numar de zile pentru perioada de recuperare. In toata aceasta perioada apetitul poate fi scazut, insa hidratarea corecta si hranirea cu alimente de calitate, bogate in nutrienti imediat biodisponibili, pot scurta perioada imbolnavirii si a recuperarii.
Este important sa se mentina programul orar alimentar de rutina, consumand frecvent (la interval de 2-3 ore) portii mici de alimente, ca intre mese sa existe aport de lichide calde pentru o hidratare completa si ca repaosul si odihna sa se faca la temperatura de confort constanta si in conditii igienice optime (camera aerisita, imbracaminte usoara din bumbac, schimbata in functie de cat de mult se transpira, etc)”, explică Lygia Alexandrescu.
Hidratarea completă, cheia unei însănătoşiri rapide
Simptomele chinuitoare ale gripei (nas infundat, transpiratie abundenta, uneori febra determina pierderi masive de apa si electroliti) produc o stare in care nu exista apetit pentru apa, insa aceasta trebuie neaparat consumata la tenperatura camerei.
De asemenea, sunt recomandate ceaiurile din plante cu lămâie, dar şi sucurile proaspăt stoarse din fructe şi legume autohtone, cu toata pulpa adaugată, supe de pui, supe de legume, etc.
„40 ml din aceste lichide/kg corp/zi sunt indicate in perioada de raceala adultilor. Copiii vor avea asigurati 90-120 ml fluid/ora, iar bebelusii vor primi 30 – 60 ml fluid/ora. In acest fel toxinele care au cauzat aparitia simptomelor pot fi indepartate mai repede. Lamaia, ghimbirul pot fi adaugate in toate lichidele de hidratare. Mierea de asemenea, poate fi adaugata la ceaiuri, mai ales in cazul copiilor.
Laptele este recomandat copiilor, care-l au oricum in dieta zilnica, insa nu si adultilor, laptele fiind considerat o sursa de mucus si histamine, mai ales in cazul celor alergici. Lactatele fermentate consumate la temperatura camerei, au insa un aport benefic prin probioticele importante in revigorarea sistemului imunitar, pe care le furnizeaza.
Alimente şi băuturi de evitat
În acelasi timp cafeaua, ceaiul negru, alcoolul trebuie evitate pentru ca au efect diuretic si deshidrateaza organismul, concentrand astfel toxinele.
Mai mult senzatia ca, prin consumarea bauturilor alcoolice simptomele gripei dispar, este un mit periculos. Consumul de alcool dezechilibreaza functionarea sistemului imunitar si astfel scade viteza viindecarii si creste riscul reimbolnavirii. In plus, consumul de alcool, favorizeaza eliminarea vitaminei C din corp si incarca suplimentar ficatul deja extenuat de lupta cu toxinele bolii”, a declarat nutriţionista pentru Doctorul Zilei.
Tot de evitat sunt dulciurile si produsele zaharoase, care trebuie eliminate din dieta pe perioada racelii. Globulele albe (mai exact neutrofilele), care au rolul de a distruge virusii devin letargice si nu pot apara eficient organismul atunci cand exista aport de zahar in dieta.
Alimentatia in perioada de gripa/viroza trebuie sa fie facuta conform necesitatilor organismului. Mai ales daca exista febra, organismul necesita cu 13% mai multa energie pentru fiecare crestere de 1*C a temperaturii corporale.
Alegeţi alimente bogate în nutrienţi
Alimentele consumate trebuie sa contina nutrienti imediat disponibili pentru organismul aflat in suferinta. Astfel concentrarea maxima trebuie sa fie pe ingerarea de:
- fructe din legume proaspete autohtone;
- alimente imunostimulatoare;
- alimente care sa ajute la ameliorarea simptomelor (de ex nas infundat)
- alimente usor de inghitit atunci cand doare gatul.
Dintre alimentele imunostimulatoare trebuie asigurat aportul de:
- iaurt, chefir, peste de captura, seminte de in si nuci, ulei de masline
- alimente bogate în vitamina C: citrice, ardei gras, broccoli.
- Alimente bogate în vitamina E: spanac, migdale, seminte de floarea soarelui si dovleac fara sare, afine, cereale integrale.
- Alimente bogate în seleniu: peste de captura, pui bio, curcan, oua.
Alimentele fermentate, bogate in probiotice
„Alimentele fermentate bogate in probiotice, in special chefirul stimuleaza sistemul imunitar afectat de raceala. Probioticele sunt considerate acum elemente benefice sanatatii umane, datorita faptului ca echilibreaza balanta dintre bacteriile ‘bune’ si cele care produc boli la nivelului sistemului nostru digestiv.
Alimentele iuti cum ar fi piperul, mustarul iute, hreanul, usturoiul, ceapa pot fi consumate in cantitati moderate pentru ca ele au efect de decongestionant nazal, favorizand drenajul mucozitatilor. Ceapa ajuta la curatarea congestiilor si la eliminarea excesului de mucus la diverse nivele in organism. Usturoiul de asemenea, poseda numeroase proprietati terapeutice: imbunatateste activitatea globulelor albe, mareste productia de anticorpi, distruge ciuperci si fungi, precum candida”, explică Lygia Alexandrescu.
Dintre condimente, ghimbirul, turmericul, oregano dar si ceaiul verde sunt plante cu important rol imunostimulator si pot da gust ceaiurilor si mancarurilor gatite in aceste zile.
Remedii învăţate de la bunica
- băi fierbinţi la picioare cu făină de muştar
- comprese cu apă caldă pe faţă pentru calmarea durerilor sinusurilor
- inhalaţii cu infuzie de frunze de pin sau de maghiran.