Sari la conținut

Exercițiu practic pentru depășirea fricii de moarte. Beatrice Enăchescu. „Tu ce preferi? O viață moartă sau o moarte vie?”

Exercițiu practic pentru depășirea fricii de moarte. Beatrice Enăchescu. „Tu ce preferi? O viață moartă sau o moarte vie?”

Beatrice Enăchescu, psihoterapeut și fondator „Viața în prezent”,  a explicat în emisiunea DocPlay, pe doctorul zilei.ro, că frica de moarte, frica de îmbolnăvire, frica de suferință nu fac decât să atragă în viața noastră persoane sau evenimente care ne confirmă această frică.

„În momentul în care eu înțeleg că este vorba de un fenomen natural. În momentul în care înțeleg că, așa cum m-am dus la școală, așa cum întâlnesc anumite persoane în viața mea și fac anumite în viața mea, și acesta (frica de ceva, n.e.) este un eveniment prin care voi trece. Dar care nu trebuie să-mi blocheze viața. sau să mă las copleșit/ă de el”, a explicat psihoterapeutul Beatrice Enăchescu.

În opinia reputatului psihoterapeut, există două mari categorii de oameni.

  • Cei care reduc ființa umană doar la trup. Și-atunci pentru ei, moartea este ceva extraordinar, este catastrofică. Pentru că ei consideră că, odată cu moartea se termină totul.
  • Oamenii care înțeleg că, dincolo de trup, mai există și altceva. O lumină, un suflet, o scânteie divină.

Frica de pedeapsă echivalentă cu frica de moarte

Invitata Elenei Oceanu la DocPlay a ținut să precizeze că și oamenii din a doua categorie pot resimți o frică teribilă de moarte. În ce context? Este vorba de oamenii cu credința la extreme. despre oamenii care cred că Dumnzeu îi pedepsește pentru orice păcat comis și-i va trimite în Iad, unde vor avea parte de chinuri cumplite.

„Dacă ne ducem pe extremă, adică dacă ne ducem pe Iad sau pe Rai, și înțelegem lucrurile destul de opresiv… Dacă alegem să înțelegem un Dumnzeu răzbunător, neiertător, un Dumnzeu al Vechiului testament, atunci lucrurile sunt puțin mai complexe în ceea ce privește moartea. De ce? pentru că există riscul să nu mă pot ridica la nivelul așteptărilor lui Dumnzeu. Și-atunci aș putea ajunge într-un loc care nu este prea drăguț”, a explicat Beatrice Enăchescu.

Care este soluția? Psihoterapeutul Enăchescu consideră că trebuie să ne raportăm la un Dumnezeu al Noului testament, un Dumnzeu al iubirii și al iertării. „Un Dumnzeu pe care efectiv Mântuitorul Iisus Cristos a avenit și ni l-a făcut cunoscut și ne-a deschis poarta către el”. În acest caz, este facilă înțelegerea faptului că lucrurile stau într-un alt fel. Iisus Cristos nu vorbește nicăieri de Iad sau de păcătoși, ci de frați și surori. Prin urmare, fiecare dintre noi ar trebui să facem lucruri plăcute atât nouă, cât și celor din jur și, evident, lui Dumnzeu.

În acest mod, putem să acceptăm moartea ca pe un fenomen natural, o înțelegere a faptului că lucrurile nu se termină aici, pe pământ.

Exercițiu practic pentru depășirea fricii de moarte. „Tu ce preferi? O viață moartă sau o moarte vie?”

Beatrice Enăchescu a propus un exercițiu practic vizavi de frica de moarte. Reputatul psihoterapeut a ținut să precizeze că e un exercițiu pentru „curajoși, doar pentru curajoși”.

„Vă propun să vă imaginați cum se va întâmpla la moartea voastră și ce spun ceilalți oameni despre voi. Ceea ce trebuie să conștientizăm este următorul lucru. Că în momentul în care tu ai fost o persoană deschisă, altruistă, optimistă, oamenii o să vorbească de bine de tine. De fapt, asta înseamnă,d e fapt o moarte vie, că rămi în sufletele oamenilor. Că își aduc aminte cu drag de tine. Că lași lucruri mai departe, pentru ceilalți.

În momentul în care te lași copleșit de aceste frici: frica de boală, frica de maorte, frica de suferință, și ești încrâncenat, ești pesimist, ești tot timpul nemulțumit de viață, de ceilalți, de sistem, de stat, de Dumnezeu, ce crezi că o să spună ceilalți despre tine?

„A venit și a plecat exact așa. Și peste ceva timp îl uităm. Nici nu mai știm și nici nu mai vrem să ne aducem aminte”. Și-atunci, întrebarea este: Ce vrei să se spună despre tine? Și-n momentul în care tu conștientizezi asta și decizi că au vrea să se spună lucruri bune despre tine, evident că acționezi în maniera în care vrei să se spună acele lucruri despre tine”, a mai spus Beatrice Enăchescu.

 

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel