luni, iunie 21, 2021

Experimentul Serrana. Ce s-a întâmplat în orașul în care aproape întreaga populație adultă s-a vaccinat anti-covid?

Un oraș brazilian a înregistrat o scădere cu 95% a deceselor din Covid-19 după ce

aproape toți adulții au fost vaccinați ca parte a unui experiment, spun cercetătorii. În Serrana, un orășel cu 45.000 de locuitori, cazurile de Covid au scăzut drastic după o vaccinare în masă cu CoronaVac, dezvoltat de China.

Potrivit BBC, experimentul din Serrana, în sud-estul statului São Paulo, a fost realizat între februarie și aprilie de către Institutul Butantan, care produce vaccinul CoronaVac dezvoltat de Sinovac Biotech din China.

Orașul a fost împărțit în patru zone pentru a ajuta la determinarea pragului pentru conținerea virusului. Echipa de specialiști a spus că acest

lucru a fost realizat după ce trei zone, sau aproximativ 75% din populația cu vârsta peste 18 ani, au primit ambele doze.

Pandemia poate fi controlată după administrarea completă a 75% dintre oameni

După ce 95% dintre adulți au fost complet vaccinați, rezultatele au arătat că:

  • Decesele au scăzut cu 95%
  • Spitalizările au scăzut cu 86%
  • Cazurile simptomatice au scăzut cu 80%

Ricardo Palacios, director de cercetare la Butantan, a declarat că cifra cheie a fost 75%. Echipa a declarat că cei care nu fuseseră vaccinați erau protejați și de reducerea circulației

virusului. Rezultatele sugerează că pandemia poate fi controlată după administrarea completă a 75% dintre oameni.

„Cel mai important rezultat este că putem controla pandemia fără a fi nevoie să vaccinăm întreaga populație”, a spus Palacios.

Ricardo Palacios a mai spus că a scăzut numărul de cazuri Covid în rândul copiilor și adolescenților, care nu fuseseră vaccinați. Acest lucru ar putea indica faptul că nu era nevoie să fie vaccinați copiii pentru ca redeschiderea școlilor.

Experimentul Serrana, primul de acest gen din lume

Experimentul din Serrana a fost primul de acest

gen din lume. Rezultatele au arătat că nu s-au raportat efecte secundare severe cauzate de vaccin și nu au existat decese legate de Covid în rândul celor care au fost vaccinați la 14 zile după aplicarea celei de-a doua dozei.

Un studiu similar se desfășoară într-un alt oraș brazilian, Botucatu, care are o populație de 148.000. Cercetătorii folosesc vaccinul Oxford/AstraZeneca, produs local de institutul Fiocruz.

Reamintim că Brazilia are al doilea cel mai mare număr de decese Covid din lume după SUA și al treilea cel mai mare număr de cazuri, cu peste 16,5 milioane. Senatul

brazilian organizează o anchetă cu privire la modul în care președintele Jair Bolsonaro a tratat pandemia și lansarea lentă a programului de vaccinare.

 

Credit foto: Instituto Butanan

Ultimele stiri

Parteneri