Sari la conținut

Experţii dezvăluie legătura dintre somn și riscul de diabet de tip 2

somn
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Somnul întrerupt şi insuficient este o suferință comună în epoca modernă, dar ale cărei efecte nocive se vor vedea în timp. Un nou studiu confirmă temerile medicilor: persoanele care dorm mai puțin de șase ore pe noapte prezintă un risc mai mare de diabet de tip 2.

Cercetătorii au analizat datele din Marea Britanie Biobank, o bază de date biomedicală care servește ca o resursă globală pentru sănătate și cercetarea medicală. Ei au analizat informații de la 247.867 de adulți, urmărind starea lor de sănătate timp de mai bine de un deceniu.

Cercetătorii au vrut să înțeleagă asocierile dintre durata somnului și diabetul de tip 2 și dacă o dietă sănătoasă a redus efectele somnului scurt asupra riscului de diabet.

Cantitatea şi calitatea somnului contează!

Participanții la studiu au fost întrebați cât de mult dorm în 24 de ore. Șapte până la opt ore de somn a fost răspunsul cel mai frecvent. Durata scurtă de somn a fost împărțită în trei categorii: ușoară (șase ore), moderată (cinci ore) și extremă (trei până la patru ore). Cercetătorii au analizat datele despre somn împreună cu informații despre dieta celor aproape 250.000 de oameni.

Aproximativ 3,2% dintre participanți au fost diagnosticați cu diabet de tip 2 pe perioada studiului. Deși obiceiurile alimentare sănătoase au fost asociate cu un risc general mai scăzut de diabet, atunci când oamenii au mâncat sănătos, dar dormeau mai puțin de șase ore pe zi, riscul lor de diabet de tip 2 a crescut în comparație cu persoanele din categoria cu somn normal.

Cercetătorii au descoperit că durata somnului de cinci ore este legată de un risc cu 16% mai mare de a dezvolta diabet de tip 2, în timp ce riscul pentru persoanele care au dormit trei până la patru ore a fost cu 41% mai mare, comparativ cu persoanele care au dormit șapte până la opt ore, potrivit sciencealert.com.

 

diabet
Sursă foto: GETTY Images

De ce somnul scurt poate crește riscul de diabet?

La persoanele cu diabet zaharat de tip 2, organismul devine rezistent la efectele unui hormon numit insulină și își pierde treptat capacitatea de a produce insulina, care este esenţială deoarece reglează glucoza (zahărul) din sângele nostru.

Cercetările anterioare au arătat că persoanele cu insomnii au adesea markeri inflamatori crescuti și acizi grași liberi în sânge, care afectează sensibilitatea la insulină, ducând în cele din urmă la diabet. În plus, persoanele care nu dorm suficient, precum și persoanele care dorm în modele neregulate (cum ar fi lucrătorii în schimburi), experimentează perturbări ale ritmului circadian.

Acest lucru poate interfera cu eliberarea de hormoni precum cortizolul, glucagonul și hormonii de creștere, eliberați pe parcursul zilei pentru a satisface nevoile de energie în schimbare ale organismului și, în mod normal, mențin nivelurile de glucoză din sânge în echilibru. Acești factori pot contribui la creșterea riscului de diabet de tip 2 observat în rândul persoanelor care dorm mai puțin de șase ore.

Cercetările au arătat anterior o corelație în formă de U între durata somnului și riscul de diabet de tip 2. O revizuire a mai multor studii a constatat că somnul zilnic între șapte și opt ore este asociat cu cel mai scăzut risc. Când oamenii au dormit mai puțin de șapte ore sau mai mult de opt ore, riscul a început să crească. De asemenea, persoanele care nu dorm suficient sunt mai predispuse să fie supraponderale sau obezi.

Somn bun, alimentație sănătoasă

Somnul suficient de calitate este o parte importantă a unui stil de viață sănătos și poate reduce riscul de diabet de tip 2. Pe baza acestui studiu și a altor dovezi, se pare că atunci când vine vorba de riscul de diabet, șapte până la opt ore de somn ar putea fi ţintal ideală.

Cu toate acestea, alți factori ar putea influența relația dintre durata somnului și riscul de diabet, cum ar fi diferențele individuale în calitatea somnului și stilul de viață.

Autorii studiului recunosc că nu este întotdeauna posibil să dormi suficient și sugerează că efectuarea de exerciții de mare intensitate pe intervale scurte de timp pe parcursul zilei poate compensa unele dintre efectele potențiale ale somnului scurt asupra riscului de diabet. De fapt, exercițiile fizice la orice intensitate pot îmbunătăți nivelul de glucoză din sânge.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel