Sari la conținut

Factorii majori de risc pentru Alzheimer. Ce declanșează boala care fură memoria

Alzheimer
Sursă foto: pixabay
Alzheimer

Alzheimer cauze. Boala Alzheimer este o afecțiune neurodegenerativă, în prezent cea mai frecventă cauză de demență. Datele statistice arată că la nivel global, aproximativ 80% dintre toate demențele diagnosticate pe glob sunt demențele Alzheimer. Deși boală nu are încă tratament curativ, anumiți factori de risc ar putea să fie preveniți. Unul dintre ei este fumatul. 

Boala Alzheimer este o afecțiune în care se produce moartea celulelor creierului și are ca manifestare un puternic declin cognitiv. Moartea celulelor are loc în ani, nu se produce brusc, de aceea boala evoluează mult până apar primele simptome. Practic, Alzheimer este o boală neurodegenerativă care la debut este asimptomatică, iar simptomele dacă sunt, familia nu le percepe atât de ușoare sunt. Din păcate, ulterior, bolnavul va avea nevoie de îngrijire permanentă.

De regulă, afecțiunea apare după 65 de ani, însă sunt cazuri în care se instalează și la 40 de ani. Dar cazurile în care boala apare în tinerețe sunt extrem de rare pe glob.

Primele simptome ale bolii

Primele semne sunt manifestări care visează memoria. Medicii spun că la început dispar amintirile pe termen scurt. Rămân cele pe termen lung. Apoi este afectată vorbirea.

Urmează comportamentul. Și acesta este grav afectat de boală. Sarcinile obișnuite încep să fie realizate cu mare dificultate, apare anxietatea, depresia.

Ultima faza a bolii Alzheimer este destul de grea atât pentru familie cât și pentru bolnav, acesta are nevoie de îngrijire permanentă.

Boala Alzheimer, o boală progresivă

Boala Alzheimer debutează și evoluează progresiv. În literatura de specialitate sunt trei stadii ale bolii: stadiul inițial, stadiul mediu și cel evoluat. Primul stadiu al bolii este ignorat de pacient și de familie. Aceștia cred că vârsta este principalul vinovat, deși realitatea este alta. Următorul stadiu de evoluție, cel mediu durează ani de zile se manifestă prin: incapacitatea pacientului de a realiza sarcini simple, apar problemele de memorie. Ultimul stadiu este grav. El se caracterizează printr-o totală inactivitate a pacientului. Din păcate, este perioada în care nu mai poate să meargă, să mănânce singur.

Cauzele nu se cunosc cu exactitate!

La ora actuala nu se cunosc cu exactitate care sunt cauzele care duc la instalarea bolii Alzheimer. Oamenii de știință cred că, boala Alzheimer este cauzată de o combinație de factori genetici, de stilul de viață dar și de mediu. Toți afectează creierul.

Factorii de risc ai bolii

  1. Vârsta este principalul factor de risc.
  2. Fumatul este un risc major de a face boala. Unele studii arată ca fumătorii au risc dublu față de nefumători de a face boala.
  3. Alcoolul, alt factor de risc.
  4. Obezitatea prezintă un risc crescut de a face diabet zaharat și apoi Alzheimer.
  5. Istoricul familial are și el un rol important. Cei a căror mama sau sora au un risc de a face și ei boală cu 30% mai mare decât cei care nu au în familie astfel de cazuri.

La ora actuală nu există niciun tratament care să vindece boala. Nici vaccin nu există. Dar există un tratament medicamentos care are rolul de a ameliora simptomele și de a încetini evoluția bolii.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel