Sari la conținut

Febra Congo: un bărbat a murit din cauza unei sângerări îngrozitoare a ochiului, stârnind temerile unui focar

Sângerarea ochiului
Sursă foto: arhiva Doctoorul Zilei
Sângerarea ochiului

Din cuprinsul articolului

Un bărbat senegalez în vârstă de 35 de ani a murit din cauza febrei Congo, detectată în Africa la începutul acestui an, după ce ochii lui au început să sângereze ca urmare a unei febre mari.

Potrivit The Sun, guvernul Senegal a raportat moartea ca fiind un caz confirmat de febră Congo pe 21 aprilie. Rapoartele din presă au spus că bărbatul a început să experimenteze simptome asemănătoare gripei, inclusiv febră, cu doar 10 zile înainte și a fost testat pentru virus după a început să sângereze necontrolat. Din păcate, sS-a stins din viață pe 22 aprilie.

Ce este febra Congo

Potrivit Centers for Disease Prevention and Control, febra hemoragică Congo este o boală virală cauzată de o infecție cu un virus transmis de căpușe din familia Bunyaviridae. Se transmite de obicei prin căpușe Hyalomma, principalii purtători ai infecției.

Medicii spun că transmiterea umană a acestei boli mortale are loc atunci când o persoană intră în contact cu sângele și fluidele corporale ale persoanelor infectate.

Focarul acestui virus a fost raportat ultima dată în Uganda în iunie 2022, unde au fost raportate cel puțin 35 de cazuri și până la 32 de decese.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), febra Congo, cunoscută și sub denumirea de febră hemoragică Crimeea-Congo, provoacă focare virale severe, iar mortalitatea cazurilor crește până la 40%.

Nu există vaccin disponibil nici pentru oameni, nici pentru animale.

Semne si simptome

Simptomele febrei, conform experților în sănătate, apar la 3-4 zile după ce ai fost mușcat de o căpușă infectată. Cu perioada de incubație în jur de o săptămână, este posibil să observați următoarele semne care apar:

 • Febră mare
 • Dureri musculare
 • Amețeli și greață
 • Dureri de gât și rigiditate
 • Durere de cap
 • Durere severă de spate
 • Ochi inflamați
 • Sensibilitate la lumină
 • Diaree
 • Durere în abdomen
 • Durere de gât

Medicii spun că există și alte câteva semne ale bolii precum ritmul cardiac rapid, glandele mărite și o erupție cutanată, cauzată de sângerări în piele, precum și sângerări nazale severe și sângerări ale gingiilor.

Pacienții grav bolnavi vor suferi insuficiență renală rapidă și insuficiență hepatică și cardiacă bruscă, la aproximativ cinci zile după ce se îmbolnăvesc.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel