miercuri, noiembrie 30, 2022

Fetița de 5 ani, diagnosticată cu hepatită acută de origine necunoscută are indicație de transplant hepatic. Astfel de afecțiuni au fost deja raportate în 11 țări, iar un copil a murit.

Mulți dintre copiii infectați au avut nevoie de transplant pentru a supraviețui. Această boală este un adevărat mister, deoarece nu pare să fie provocată de un virus cunoscut. Specialiștii bănuiesc că este vorba despre un adenovirus.

Te-ar mai interesa: Studiu. Interacțiunea cu câinii crește activitatea...

În România, încă doi copii au fost diagnosticați cu acest tip de hepatită. Fetița de 5 ani va fi transferaăt astăzi la Institutul Clinic Fundeni.

Fetița de 5 ani are indicație de transplant

Medicul Vladimir Braşoveanu, care se va ocupa de feţită, a declarat că minora are indicaţie de transplant hepatic, iar în cursul zilei va fi evaluată pentru a se vedea care vor fi paşii următori.

Ieri, Ministerul Sănătăţii a anunţat că încă doi copii din România sunt suspecţi de hepatită acută cu cauze necunoscute. Ei sunt acum sub îngrijire medicală și în așteptarea rezultatelor analizelor.

Afecţiuni similare au fost confirmate deja în 11 ţări, la aproape 200 de copii, 17 dintre ei au avut nevoie de transplant de ficat, iar unul a murit. La niciunul dintre copiii confirmaţi nu a fost confirmat vreunul dintre viruşii cunoscuţi și se bănuiește că boala este provocată de prezența unui adenovirus.

Te-ar mai interesa: Când știi că durerea în gât este gravă? 4 semne de...

Această hepatită misterioasă nu are simptome deosebite, însă lipsa unui tratament adecvat, dat cât mai rapid, poate duce la insuficienţă hepatică – a subliniat medicul Cătălin Apostolescu, pentru RRA.

Simptomele specifice ale hepatitei acute de origine necunoscută

Sunt aceleaşi simptome care există în toate hepatitele acute, în special cele virale: simptome gastrointestinale, greaţă, vărsături, lipsă de poftă de mâncare; în formele severe, icter, adică coloraţia în galben a pielii şi a mucoaselor închiderea la culoare a urinii.

Te-ar mai interesa: Peste 70.000 de ore de consiliere psihologică pent...

Orice simptomatologie de genul acesta necesită o preentare la medic pentru a vedea care este cauza. Încă nu ştim precis care este proporţia de cazuri severe în astfel de boli, riscul cel mai mare este cel de insuficienţă hepatică. Poate să ducă chiar şi la deces, dacă nu se iau măsuri”, a explicat medicul Cătălin Apostolescu.

Această hepatită acută îi poate afecta şi pe adulţi, deşi până acum au fost confirmate cazuri doar în rândul minorilor. Pentru că încă nu se cunosc prea multe informaţii, au apărut deja speculaţii, din partea oamenilor obişnuiţi, că de vină ar fi vaccinul anti-COVID.

Te-ar mai interesa: Medic urolog renumit: Majoritatea bărbaților igno...

Medicul Cătălin Apostolescu respinge cu fermitate această idee.

„Să ne aducem aminte că marea majoritate a vaccinurilor anti-COVID au fost administrate adulţilor, proporţia copiilor vaccinaţi este mică spre foarte mică şi cazurile acestea de hepatită aar tocmai la copii, care nu au fost vaccinaţi”, a dezvăluit medicul.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private