Sari la conținut

Iată cât de ușor se transmite hepatita misterioasă! Cum ne putem proteja?

Hepatita misterioasă, cunoscută și drept hepatita acută cu cauze necunoscute, pare să se răspândească tot mai mult. Aceasta a fost raportată deja în 11 țări, iar 17 dintre copiii diagnosticați au nevoie de transplant pentru a supraviețui.

Aceasta pare să afecteze mai ale tinerii și copiii mici. Dintre toți copiii diagnosticați până acum, unul a murit.

În România au fost raportate trei cazuri de hepatită acută cu cauze necunoscute. Fetița suspectă de boală, de numai 5 ani, a fost transferată astăzi la Institutul Clinic Fundeni.

Cum se transmite hepatita misterioasă?

Carmen Dorobăț, medic infecționist la Spitalul de Boli Infecțioase Iași, a vorbit în exclusivitate pentru DC Medical despre cazurile de hepatită cu cauze necunoscute, care au apărut inclusiv în România.

„De regulă adenovirusurile determină manifestări de căi respiratorii superioare, și nu manifestări de ordin hepatic. Este însă posibil, așa cum se întâmplă de exemplu cu virusul varicelei, care poate da o hepatită, cu virusul mononucleozei infecțioase, care poate da o hepatită, fără a include virusurile clasice hepatitice, tot așa, o tulpină de adenovirus, la un moment dat, poate determina cu precădere o agresiune hepatică”, Carmen Dorobăț, în exclusivitate pentru DC Medical.

Ar putea fi un virus care se transmite foarte ușor

”Numărul de cazuri la nivelul mapamondului este încă mic, dar faptul că a apărut într-un interval de timp scurt, în areale geografice care se află la distanță mare, vorbim de continente, America de Nord, Europa – Regatul Unit și Asia, în Japonia, înseamnă că este un virus care se transmite foarte ușor și calea cea mai la îndemână pentru transmitere ușoară este calea respiratorie, care de altfel este și cale specifică pentru adenovirus”, a mai spus medicul.

De asemenea, medicul a precizat că purtarea măștii ne poate proteja mai bine, fiind în continuare nevoie de o dezinfectare pe măsură, pentru că încă nu se știe cât poate supraviețui acesta pe suprafețe.

Părinții trebuie să acorde atenție

În contextul în care activitatea școlară va fi reluată de săptămâna viitoare, medicul infecționist a venit și cu câteva sfaturi pentru părinți, iar principalul este acela de a trata această situație cu foarte multă calmitate.

”Părinții trebuie să fie atenți în momentul în care copilul poate prezenta simptome premergătoare ale unei eventuale afectări hepatice și să nu îl ducă în colectivitate. Adică în momentul în care copilul merge la grădiniță sau la școală să îl ducem cu inima deschisă căci atâta vreme cât știm că în zona respectivă nu există copii bolnavi.

Când apar manifestările digestive, dacă altă dată poate li se administra un anumit medicament, este bine ca acum să îi facem niște analize.

Copilul somnolent, care nu are chef de joacă, trebuie dus la analize, cu atât mai mult dacă apare icterul.

Sunt o serie de semne, care dacă apar pot ridica semne de întrebare, nu neapărat să pună diagnosticul, dar pot ridica semne de întrebare. Și atunci este bine să mergem să investigăm copilul”, a mai spus medicul Carmen Dorobăț, pentru situația din acest moment.

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel