Sari la conținut

Semne de alarmă care ar trebui să trimită orice femeie la ginecolog

infecții
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Control ginecologic. După începerea vieții intime și până la postmenopauză, a efectua un control ginecologic anual este o obligație a oricărei femei. Și nu există absolut niciun motiv și nicio justificare ca aceste controale să fie evitate, pentru că beneficiile lor sunt mari și evidente.

În afara controalelor anuale, mai există și situații în care este necesar să te adresezi medicului ginecolog fără a aștepta „scadența”.

Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate, ne explică în detaliu care sunt aceste situații. 

Dureri menstruale puternice

Durerile, crampele și disconfortul din timpul perioadelor menstruale sunt normale. Însă când durerile sunt foarte puternice și interferează cu viața de zi cu zi, deja se iese din normalitate. În spatele lor poate sta un diagnostic de infecție genitală, sindrom ovarian polichistic, endometrioză sau fibrom.

Lipsa menstrelor

Cu excepția instalării unei sarcini sau a menopauzei, lipsa menstrelor nu este nici ea ceva normal. Pentru identificarea cauzei este necesar un control ginecologic care poate releva o întreagă serie de afecțiuni. Poate fi vorba de existența unor chisturi ovariene dar poate fi vorba și de alte afecțiuni, non-ginecologice, printre care probleme de natură hormonală (boală tiroidiană), probleme ale glandei suprarenale, disfuncții hepatice, diabet sau tumori hipofizare.

Avorturi repetate

Avorturile repetate sunt, fără îndoială, un motiv întemeiat de a te adresa medicului ginecolog. Cauzele producerii lor pot fi diverse, tocmai de aceea este important un consult care să le identifice. Avorturi repetate au loc atunci când femeia suferă de tulburări de coagulare a sângelui (trombofilii), de afecțiuni endocrine sau autoimune. De asemenea, cauzele pot fi de natură anatomică (incompetență cervicală, anomalii ale formei uterului) sau pot avea la bază prezența unui fibrom, a unei inflamații sau infecții.

Contact intim dureros

În această privință cauzele pot fi psihosociale, circumstanțiale dar și organice. Pe cele organice le poate confirma medicul în cadrul consultației și în urma investigațiilor. Printre acestea se numără o serie de anomalii structurale ale vaginului sau clitorisului, endometrioza, boala inflamatorie pelvină, varicocelul pelvin, candidoza, infecțiile virale sau bacteriene dar și intoleranța la sterilet sau atrofia genitală postmenopauză.

Mâncărimi, scurgeri, senzație de arsură

Toate aceste simptome indică prezența unei infecții bacteriene sau a unei boli cu transmitere sexuală. Tratarea acestora este deosebit de importantă pentru a evita apariția unor complicații grave precum boala inflamatorie pelvină, inflamația oculară, artrita, afectarea cardiacă și, nu în ultimul rând, infertilitatea.

 

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel