miercuri, martie 29, 2023

Ficatul gras: 6 simptome timpurii, adesea omise, în timp ce boala este încă reversibilă.

Ficatul nostru este un organ robust care își îndeplinește sarcinile cu sârguință până când ani de abuz și neglijență sau vreo boală neprevăzută îi afectează sănătatea. Este un organ extrem de vital în corpul nostru și trebuie să învățăm să citim semnalele pe care le trimite pentru a-l ajuta să rămână sănătos pentru cea mai lungă perioadă de timp.

Te-ar mai interesa: Cum putem face față alergiilor sezoniere și care s...

Nu există doar ciroza hepatică legată de alcool poate afecta negativ ficatul

Adesea presupunem că din moment ce nu bem alcool și mâncăm cu moderație, este puțin probabil să suferim de boli hepatice. Gresit! Pentru că nu există doar ciroza hepatică legată de alcool, care poate afecta negativ organul. Printre alte câteva boli probabile care pot afecta acest organ fabulos sunt boli precum bolile căilor biliare, ciroza, boala ficatului gras, hepatita, hepatita A, hepatita B, hepatita C, icterul etc.

Boala ficatului gras, de exemplu, deși tăcută, se strecoară în corpul tău atunci când excesul de grăsime se acumulează în ficat, deoarece organismul nu este capabil să o metabolizeze în mod corespunzător. Stilul de viață sedentar, dietele greșite, lipsa exercițiilor fizice etc sunt câțiva dintre factorii cauzali.

Te-ar mai interesa: „Vom fi asemenea lui Dumnezeu!” Futurolog, predicț...

Când boala ficatului gras apare la persoanele care consumă alcool în exces, se numește ficatul gras alcoolic (AFLD) și chiar și la cei care nu o fac, se numește ficatul gras non-alcoolic (NAFLD).

Însă experții spun că în cele mai multe cazuri există semne și simptome simple ale bolii ficatului gras pe care nu le observăm în stadiile incipiente. Prin urmare, până când începem să luăm act, se fac daune ireversibile.

Te-ar mai interesa: Test rapid care îți arată gradul de lăsare al sâni...


6 simptome timpurii ale afectării ficatului pot include

Iată care sunt simptomele care vă pot ajuta să observați progresia acestei boli.

1. Durere surdă sau dureroasă în partea dreaptă sus a abdomenului (peste partea dreaptă jos a coastelor)

2. Oboseală extremă

3. Pierdere în greutate inexplicabilă

4. Slăbiciune

5. Îngălbenirea pielii și a albului ochilor (icter) și/sau mâncărimi ale pielii

6. Umflare la picioare, glezne, picioare sau burtă (edem).

Te-ar mai interesa: Avertisment pentru glicemie crescută: 2 semne pe c...

Al 5-lea și al 6-lea simptom din lista de mai sus apar în ultima etapă a bolii hepatice grase non-alcoolice numită ciroză – cea mai „severă” dintre toate semnele, deoarece este, de asemenea, considerată cea mai „severă” etapă.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private