Sari la conținut

5 obiceiuri care îți distrug ficatul. Mulți oameni fac greșelile acestea

Ficatul este unul dintre cele mai importante organe din corp. Tot ce mâncăm trebuie procesat de ficat, înainte de a fi distribuit în tot organismul.

Ficatul are o paletă vastă de funcții și joacă un rol vital în multe procese, inclusiv cel metabolic sau în cel de detoxifiere a sângelui.

Așadar, sănătatea corpului nostru depinde de bunăstarea ficatului.

Deși ficatul poate înlocui celule bolnave, când un număr prea mare de celule este pierdut, ficatul este posibil să nu mai poată funcționa corespunzător.

Iată care sunt cele mai frecvente, dar și cele mai periculoase obiceiuri, care îți pot distruge ficatul

Consumul excesiv de alcool

Este cea mai întâlnită cauză de periclitare a ficatului. Excesul duce la afectarea masivă a acestui organ vital.

Abuzul de medicamente

Ficatul este profund afectat, se poate ajunge la insuficiență hepatică. Și atenție! Nu e valabil doar pentru medicamentele convenționale, ci și pentru cele naturiste! Excesul de suplimente și ierburi afectează, de asemenea, ficatul, în mai multe stadii. De la ușor până la grav.

Fumatul

Este un obicei nociv pentru toate organele. Dar fumul de țigară afectează în mod indirect ficatul. Fumul produs de compușii toxici ai țigaretei ajunge la ficat, cauzând stresul oxidativ, generator de radicali liberi, care distrug celulele hepatice.

Prea puține ore de somn

Multe studii științifice au demonstrat efectele devastatoare ale lipsei de somn pentru întreg organismul uman. Lipsa somnului duce la un șir lung de afecțiuni foarte serioase: obezitate, diabet, boli cardiovasculare și altele.

În cazul unei persoane care nu doarme suficient, grăsimea se stochează, nu se mai procesează. Când dormim, corpul intră într-un proces de regenerare. Dacă vrei un ficat sănătos, dormi cel puțin 8 ore.

Obezitatea și alimentația defectuoasă

Obiceiurile alimentare proaste afectează ficatul în timp, la fel cum face și excesul de alcool. Alimentele fără nutrienți duc la apariția steatozei hepatice, așa numitul ficat gras. Steatoza hepatica – ficatul gras – este definită ca acumularea de grăsime în exces la nivelul țesutului hepatic.

În cazul obezilor, ficatul este copleșit, nu mai poate procesa și regla cantitățile de zahăr și grăsime din sânge și de aceea stochează excesul în propriile celule hepatice, ducând, în timp, la complicații serioase.

Cele mai importante reguli pentru un ficat sănătos

  • Evitați alimentele superprocesate, cu multe adaosuri, chimicale, sare și coloranți
  • Mâncați fructe, legume, în special cele cu frunze verzi, bogate în beta-caroten, vitamina C și E, zinc și seleniu
  • Asigurați-vă că nu aveți deficit de vitamina B12. Aceasta se găsește în carne, nuci, gălbenuș de ou, pește, legume și orez brun.
  • Aduceți un aport optim de lecitină și sulf. Cele mai bune surse sunt: ouă, legume, germeni de grâu, pește, carne slabă, conopidă, broccoli, varză, ceapă, usturoi, legume deshidratate.
Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: