Sari la conținut

Fructul banal care previne cancerul. Trebuie consumat zilnic

cancer
Sursa foto: Pixabay

Din cuprinsul articolului

De mulți ani, bananei verzi i se atribuie o serie de beneficii pentru sănătate. Oferă organismului fibre, contribuie la controlul greutății, ajută la reglarea colesterolului și promovează sănătatea cardiovasculară, printre altele.

Cu toate acestea, un nou studiu asigură că consumul zilnic al acestui fruct ar putea ajuta la prevenirea și evitarea dezvoltării unor tipuri de cancer.

Cercetările efectuate de oamenii de știință de la universitățile din Newcastle și Leeds, Regatul Unit, au stabilit că aportul de amidon rezistent, pe lângă furnizarea de energie, previne mai multe forme ale acestei boli.

Amidonul este un nutrient care se găsește în mod natural în bananele verzi și, conform analizelor, cu cât banana este mai verde, cu atât conține mai mult amidon.

Studiul, publicat în revista Cancer Prevention Research, a analizat peste 900 de pacienți cu sindrom Lynch, o tulburare genetică care predispune la o serie de cancere. Participanții au primit fie o doză zilnică de pudră de amidon rezistent (echivalent cu o banană verde), fie un placebo. Testul a fost efectuat pe o perioadă de doi ani.

Fructul banal care previne cancerul

La sfârșitul etapei de tratament, nu a existat nicio diferență între cei care au luat amidonul rezistent și cei care nu au luat. Cu toate acestea, cercetătorii au decis să lucreze la efectul pe termen mai lung și au conceput studiul pentru a putea urmări pacienții și tocmai asta le-a permis să găsească rezultate concludente.

În acea perioadă ulterioară, s-au raportat doar cinci noi cazuri de cancer gastrointestinal în rândul celor 463 de participanți care au luat amidon rezistent, comparativ cu cei 21 care au luat placebo.

Cercetătorii au stabilit că amidonul rezistent, care este unul dintre componentele principale ale bananelor verzi, a contribuit la reducerea riscului de cancer la persoanele cu predispoziție genetică ridicată, în special la cele legate de tractul gastrointestinal superior, inclusiv cele ale esofagului, stomacului, căilor biliare. tractului, pancreasului și duodenului, care în mod normal nu sunt ușor de detectat.

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel