Sari la conținut

Fructul care scade glicemia cu aproape 20% în doar o oră. De nelipsit din dieta diabeticilor!

diabet
Sursă foto: arhivă doctorulzilei

Oamenii de știință au studiat ani de zile efectul dietei asupra diabetului de tip 2. Cercetările au arătat că adoptarea unei diete corecte duce la pierderea în greutate şi, în multe cazuri, la remisia acestei boli. 

Astfel, s-a demonstrat ca dietele cu formule complete din punct de vedere nutrițional, dar cu un conținut scăzut de calorii, reprezintă cea mai eficientă abordare alimentară pentru a opentru a ţine sub control glicemia la diabetici.

Glicemia crește ca răspuns la alimente, așa că dacă aveți diabet de tip 2 ar trebui să mâncați alimente care încetinesc creșterea zahărului din sânge după masă. S-a demonstrat că anumite alimente au un efect pozitiv asupra scăderii nivelului ridicat de zahăr din sânge. Printre acestea se numără și un fruct uscat.

leac pentru ficat cu stafide
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

„Oamenii de știință și-au propus să investigheze efectul consumului regulat de stafide, în comparație cu gustările procesate alternative, asupra nivelului de glucoză (zahăr din sânge) și al altor factori de risc cardiovascular la pacienții cu diabet zaharat de tip 2.

Participanții la studiu care au consumat stafide au avut o reducere semnificativă a nivelului glicemiei după doar o oră. În plus, în comparație cu participanții la studiu care au mâncat gustări la pachet, cei care au mâncat stafide au avut o reducere cu 19% a glicemiei a jeun și o reducere cu 0,12% a HbA1c”, spune nutriționistul Igor Strokov.

Testarea glicemiei este esenţială 

Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le puteți face pentru a trăi o viață sănătoasă dacă aveți diabet este să vă controlați glicemia (zahărul din sânge).

Mulți pacienți cu diabet nu reușesc să identifice problema și să înțeleagă prin orice simptome clare că au nevoie de consultație medicală. Nivelurile ridicate de zahăr din sânge nu se simt adesea până când nivelurile sunt într-adevăr prea mari.

De aceea, controlul și urmărirea sunt recomandate cu tărie, mai degrabă decât să se bazeze pe manifestarea simptomelor și să se determine starea de sănătate doar pe baza acestora. Cu toate acestea, dacă ar fi să identificăm simptomele glicemiei crescute, două simptome ies în evidență ca fiind primele și cele mai recunoscute.

Pericolele hiperglicemiei

Nivelul ridicat de zahăr din sânge sau hiperglicemia pot afecta persoanele cu diabet zaharat de tip 1 și de tip 2. Mulți dintre aceștia pot să nu recunoască simptomele, mai ales dacă nu sunt bine informați, iar acest lucru creează un pericol real de afectare a nervilor, vaselor de sânge și a organelor acestora dacă nivelurile lor de zahăr din sânge rămân ridicate prea mult timp.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel