Sari la conținut

Fructul uscat care ajută la prevenirea cancerului și scade nivelul colesterolului

Colesterolul rau
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Planta care ajuta la reglarea colesterolului

Din cuprinsul articolului

Îngrijirea sănătății presupune efectuarea de schimbări în alimentație pentru a include produse care ajută la menținerea unui stil de viață sănătos pentru a evita bolile ulterioare.

Printre recomandările specialiștilor se numără încorporarea de produse care contribuie la eliminarea unor riscuri precum obezitatea, bolile cardiovasculare, cancerul și altele care pot fi prevenite printr-o simplă schimbare a alimentației.

Pe lângă produsele sărace în grăsimi sau zaharuri, pentru a contribui la acest obiectiv se recomandă consumul de fructe, legume și nuci.

Printre fructele cu coajă lemnoasă se numără alunele, care pot fi folosite în diverse rețete, sosuri și prăjituri. Pot fi consumate chiar și crude sau prăjite.

Pe lângă faptul că este foarte gustoasă la nivelul, are mari beneficii pentru sănătate, motiv pentru care se recomandă consumul ei.

Deși este un aliment cu un conținut foarte scăzut de apă, acesta sporește restul nutrienților.

Acestea sunt foarte bogate în acizi grași, fibre și proteine vegetale. Conțin, de asemenea, concentrații mari de vitamine și minerale, deci sunt bogate în energie (Kcal) și lipide (grăsimi).

Deși grăsimile contribuie cu mai multe kilocalorii decât restul macronutrienților (proteine și carbohidrați), în cazul alunelelor acestea sunt bogate în energie, motiv pentru care, în ciuda conținutului de grăsimi, „nu s-a reușit să se facă o legătură între consumul lor și apariția excesului de greutate, a obezității sau a creșterii în greutate”, a subliniat portalul Meditts.

„De fapt, există mai multe studii care leagă consumul de alune și fructe uscate de dobândirea unor obiceiuri de viață sănătoase, atât în ceea ce privește alimentația, cât și exercițiul fizic”, a precizat acesta.

ale alunelor

Beneficii

Printre beneficiile consumului de alune se numără:

– Îmbunătățirea sănătății inimii și a colesterolului: datorită prezenței acizilor grași mononesaturați, acidul oleic, contribuind la controlul colesterolului, deci ajută la sănătatea cardiovasculară.

– Antioxidanți: conține vitamina E și fitosteroli, protejându-ne de radicalii liberi.

– Minerale: este bogat în calciu, fosfor și magneziu, care contribuie la funcționarea normală a oaselor, la diferite procese metabolice și la echilibrul sistemului nervos.

– Sarcina și alăptarea: datorită conținutului de zinc și acid folic, ajută la dezvoltarea normală a sistemului nervos al copilului.

– Aport energetic: ideale pentru situațiile de suprasolicitare fizică și/sau psihică, ceea ce le face o alegere bună pentru studenți și sportivi.

– Tranzit intestinal: datorită conținutului de fibre, proteine vegetale și carbohidrați, sunt importante pentru îmbunătățirea tranzitului intestinal și pentru a genera o senzație mai mare de sațietate, ceea ce ajută la controlul greutății corporale.

– Cancer: studiile au arătat că consumul de alune ajută la prevenirea cancerului de sân, de ficat, de col uterin și de colon și reduce nivelul de stres oxidativ din organism.

– Sănătatea cardiovasculară: nutrienții ajută la promovarea sănătății cardiovasculare. Datorită densității de grăsimi bune, este esențială pentru controlul nivelului de lipide din sânge și pentru prevenirea unor probleme precum arterioscleroza.

– Colesterolul total și colesterolul LDL: ajută la evitarea colesterolului rău și la reducerea cantității de trigliceride din sânge, favorizând în același timp creșterea colesterolului HDL sau a colesterolului bun.

– Tensiunea arterială: Datorită prezenței potasiului și magneziului, acestea ajută la controlul tensiunii arteriale. Consumul frecvent de alune de pădure poate îmbunătăți parametrii generali ai sănătății inimii.

– Inflamație: Fiind bogate în antioxidanți, acestea sunt bune pentru prevenirea și combaterea inflamațiilor cronice din organism.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel