Sari la conținut

STUDIU. Un fruct delicios combate depresia datorită proprietăţilor sale antiinflamatorii

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
alimentaţia poate preveni apariţia depresiei

O porţie mică dintr-un anume fruct consumat zilnic poate scădea riscul de depresie, datorită proprietăților antiinflamatorii, arată un studiu făcut pe mai mult de 13.000 de oameni.

O echipă de oameni de știință de la Universitatea Castilla din Spania a făcut o descoperire importantă pentru sănătate, după ce a examinat datele a peste 13.500 de persoane cu vârste cuprinse între 37 și 73 de ani.

Cercetătorii au constatat că cei care consumă zilnic doar 30 de grame de fructe în coajă, fie că sunt arahide, alune, fistic, migdale sau nuci, pot scăpa de depresie. Consumul de fructe în coajă este legat de reducerea riscului de depresie, datorită faptului că acestea au proprietăți antiinflamatorii pentru organismul uman.

Persoanele care au luat parte la studiu nu sufereau de depresie şi au mâncat 30 de grame de nuci pentru a beneficia de beneficiile antiinflamatorii. Aceștia au fost urmăriți timp de cinci ani, timp în care 8% au fost diagnosticați cu depresie, potrivit dailymail.co.uk.

Studiul a arătat că un consum scăzut până la moderat de fructe în coajă – echivalentul a până la o porție de 30 g pe zi – a fost legat de un risc cu 17% mai mic de depresie în comparație cu cei care nu consumau aceste alimente.

„Descoperirile noastre subliniază încă un alt beneficiu al consumului fructelor în coajă, şi anume o scădere cu 17% a depresiei asociate cu consumul de nuci. Acest lucru oferă o rațiune și mai puternică pentru ca oamenii să devină entuziasmați de consumul de fructe în coajă”, spune autorul principal al studiului, Bruno Bizzozero-Peroni, de la Universitatea din Castilla-La Mancha, din Spania.

„Descoperirea principală este că un consum regulat de fructe în coajă este asociat cu un nivel scăzut până la moderat de a face depresie în comparație cu cei care nu consumă nuci. Rezultatele noastre evidențiază rolul potențial al consumului de nuci ca un obicei alimentar sănătos pentru a preveni depresia la cei lipsiți de alți factori de risc cunoscuți pentru această afecţiune, cum ar fi obezitatea, comportamentele nesănătoase de viață, singurătatea și condițiile medicale”, mai spune Bruno Bizzozero-Peroni, potrivit sursei citate de antena3.ro.

O porție de 30 de grame de nuci sau fructe în coajă este aproximativ echivalentul a 20 de migdale, 10 nuci braziliene, 15 bucăţi de caju, 40 de alune sau 30 de sâmburi de fistic.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel