vineri, februarie 3, 2023

Mamelor, atenție! Fumatul în timpul sarcinii eeste mai periculos decât se credea. Dr. Mihai Craiu. „Generează alterări ale informației genetice”.

Potrivit unor studii recente, fumatul unei femei în pe perioada sarcinii nu afectează doar copilul. S-a dovedit că, dacă acest copil este de sex feminin, ar putea fi afectat și viitorul nepot al bunicii fumătoare.

Despre aceste noi descoperiri a vorbit și medicul pediatru Mihai Craiu într-o postare pe contul său de Facebook. Studiul evidențiază efectele adânc înrădăcinate ale fumatului de-a lungul generațiilor.

Te-ar mai interesa: Adevărul despre măștile de protecție. S-a aflat du...

Fumatul mamelor în timpul sarcinii. Dr. Mihai Craiu. „Generează alterări ale informației genetice”

„Nimic despre COVID-19.
Se știe de mai multă vreme că fumatul în timpul sarcinii poate avea efecte pe termen lung asupra sănătății copilului nenăscut, uneori chiar pe mai multe generații. Acest studiu recent confirmă că fumatul unei femei în timpul sarcinii poate afecta copilul. Dar dacă acesta este de sex feminin, ar putea fi afectat și viitorul nepot al bunicii fumătoare.
Deoarece expunerea, la diversele substanțe din fumul de țigară, a ovocitelor fătului de sex feminin generează alterări ale informației genetice, prin modificări ale procesului de acetilare/dezacetilare a histonelor.
Riscul de a dezvolta astm al unui nepot (băiat) cu bunică fumatoare în sarcină este cu aproape 50% mai mare decât al unui alt băiat de aceeași vârstă, dar fără expunerea mamei sale la fumatul matern in timp ce era gravidă.
Mesaj de luat acasă – doamnelor, lăsați-vă de fumat! Și ar fi grozav să se lase și partenerul dvs, pe durata sarcinii, deoarece second-hand smoking nu este o opțiune acceptabilă în această perioadă când se pregătește să vină pe lume copilul dvs”, a scris Miahi Craiu pe pagina sa  de Facebook.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private