vineri, iunie 9, 2023

Primul ajutor în cazul în care sugarul devine inconștient. Cum se realizează MASAJUL CARDIAC la sugari

Într-o postare pe contul de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii, medicul pediatru Mihai Craiu vorbește despre măsurile de prim ajutor în cazul în care sugarul devine inconștient.

„Tot din ciclul manevrelor de Prim Ajutor. Una din cele mai frecvente întrebări pe care au pus-o părinții ce au văzut manevra de dezobstrucție a căii aeriene la sugar a fost „ce facem dacă nu reușim manevra de dezobstrucție si copilul devine inconștient și inert?”
Reacțiile sunt diferite. Variante posibile: Ni se face rău și nouă/leșinăm? Stăm și așteptăm salvarea? Zgâlțâim copilul? Incepem să țipăm? Căutăm ajutor la vecini lăsând copilul pe pat?”, a dezvăluit acesta.

Primul ajutor în cazul în care sugarul devine inconștient

Ce trebuie să știe un părinte și cum trebuie să se comporte într-un moment ca acesta. Mihai Craiu a explicat, pe scurt, care sunt etapele pe care trebuie să le urmeze un părinte în această situație.
„În mod ideal trebuie să facem astfel:
1. Strigăm după ajutor – chiar dacă vine o persoană aparent nepotrivită (copil mic, persoană foarte vârstnică, altă persoană speriată) aceasta poate fi utilă. Ea poate fi rugată să cheme un adult în ajutor sau să sune la 112, dacă are un telefon mobil si dacă se poate concentra la această acțiune.
2. Plasăm copilul pe un plan dur (masă de înfășat sau direct pe podea). Nu lăsăm copilul în carucior, scoică de transport sau în pat moale, cu perna sub cap!
3. Deschidem calea aeriană, plasând o mână pe frunte și cealaltă sub relieful osos al bărbiei. Ne uităm în gură și, DACĂ vedem corpul străin, îl scoatem, dacă nu vedem nimic, NU băgăm degetul în gâtul copilului, orbește. Putem agrava obstrucția.
4. Incercăm să suflăm lent și adânc (1-1,5 secunde) acoperind cu gura noastră nasul și gura sugarului. Suflăm blând, cât să se ridice ușor pieptul acestuia. Dacă nu apar deloc semne de viață (mișcări, tuse sau plâns) trecem la masaj cardiac.
5. Masajul cardiac se face la sugar cum se vede in acest video. Masajul pune sângele în mișcare și, DACĂ facem cum trebuie manevra, el poate ajunge și la creier. Astfel câștigăm câteva minute până vine SMURDul. Dacă nu facem nimic copilul poate rămăne cu sechele neurologice sau poate muri.
NOTA – noi la Urgențe INSMC ne antrenam periodic folosind manechine de simulare foarte avansate, care ne arată cât de bine punem în practică Protocoalele ERC (in comentarii). In acest mod se obțin cele mai bune abilitați iar pacienții au șanse optime de supraviețuire”, este mesajul medicului pediatru.
Mihai Craiu a explicat, de asemenea, cum se realizează masajul cardiac la sugar.

Dr. Mihai Craiu. Cum se realizează MASAJUL CARDIAC la sugari

„Despre masaj cardiac la sugar. Spre deosebire de adult, unde grilajul costal este rigid/osificat la copilul mic acesta este relativ moale deoarece este in buna parte format din cartilaj (cu exceptia sternului care este osificat partial).
Putem face masaj cardiac in doua moduri distincte. Ambele sunt corecte, ambele au aceeasi eficacitate.
  • In cazul in care exista un SINGUR salvator va fi utilizata metoda unimanuala cu 2 degete plasate in plin stern, pe linia mediana, sub linia intermamelonara, evitand xifoidul. Aceste degete sunt aceleasi care sustin barbia cand facem respiratie gura-la-nas&gura.
  • In cazul unei echipe cu MAI MULTI salvatori unul dintre acestia face doar masaj cardiac folosind tehnica bimanuala. Aceeasi pozitionare a degetelor ca si in situatia anterioara, doar ca folosim degetul mare (policele) asezat unul peste altul. Miscarile trebuie sa fie rapide (circa 100/minut), bruste, pe o adancime de 4 cm. Degetele se tin in contact permanent cu sternul dar trebuie sa permitem reexpansionarea completa dupa fiecare apasare. Cadenta 15 apasari la 2 insuflari”, a mai scris Mihai Craiu.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

V-ar mai putea interesa:

spitale private