sâmbătă, iulie 2, 2022

Gastrita regim. Gastrita repezintă un grup de afecţiuni inflamatorii ale  mucoasei gastrice, afecţiuni care pot fi simptomatice sau asimptomatice, de etilogii variate.

Gastrita este determinată de agenţi infecţioşi (bacterii, virusuri, fungi, paraziţi), agenţi medicamentoşi (aspirina, antiinflamatoarele nesteroidiene), condiţii asociate (alcoolul, fumatul, ciroza hepatică, boala cronică de rinichi, stomacul operat). Dintre agenţii infecţioşi cel mai frecvent se întâlneşte infecţia cu bacteria Helicobacter pylori, care se află la nivelul mucoasei gastrice.

Te-ar mai interesa: Simptome de deficit de vitamina B12: semnul de ave...

Factorii care favorizează inflamarea mucoasei gastrice sunt foarte diverşi. În  primul rând, apare din cauza dezechilibrului dintre factorii de agresiune şi factorii de apărare. Factorii de agresiune sunt factorii de mediu şi aici intră:

 • fumatul,
 • alcoolul,
 • anumite ceiauri ce conţin cofeină (ceai verde, ceai negru),
 • băuturile carbogazoase.

Crudităţile, de asemenea, induc o stare de hiperaciditate şi favorizează instalarea gastritelor. Alţi factori de agresiune sunt acidul clorhidric şi pepsina ce se află în sucul gastric. Factorii de apărare ai mucoasei gastrice sunt reprezentaţi de integritatea mucoasei gastrice, stratul de mucus ce apară mucoasa gastrică şi fluxul sanguin ce o străbate.

Te-ar mai interesa: Ce alimente și băuturi îți distrug dinții! Ferește...

Simptome

Gastrita, de cele mai multe ori, este asimptomatică, nu are absolut niciun simptom. Alteori pot existabalonările, durerile de stomac, senzaţie de saţietate precoce după masă.

Diagnosticul de gastrită se poate pune şi numai prin anamneză, prin ceea ce povesteşte pacientul medicului. Apoi se fac investigaţii mai amănunţite, se determina dacă există infecţie cu Helicobacter pylori, în primul rând, şi se poate efectua endoscopie digestivă superioară.

Te-ar mai interesa: ATENȚIE! Iată ce trebuie știut despre ALGOCALMIN...

Tratamentul se bazează pe dietă

Tratamentul constă, în primul rând, într-un tratament dietetic. Pacientul trebuie să înţeleagă factorii care au dus la apariţia gastritei şi să elimine din alimentaţie alimentele nocive, cum ar fi:

 • cafeaua (mai ales pe stomacul gol) sau ceaiurile care conţin cofeină,
 • băuturile carbogazoase,
 • crudităţile,
 • condimentele.

Fumatul trebuie întrerupt. Aceste măsuri sunt necesare o perioadă de timp, pentru a da posibilitatea mucoasei gastrice să se refacă. Tratamentul medicamentos constă în inhibarea acidităţii gastrice ce ajută refacerea mucosei, iar tratamentul antiinfecţiosse aplică în situaţia în care se constată prezenţa bacteriei Helicobater pylori sau a altor agenţi patogeni.

Te-ar mai interesa: OMS: Prea multe DECESE cauzate de accidente RUTIER...

Tratamentul, în principiu, este pe o perioadă determinată, însă există şi pacienţi care sunt sub tratament cronic, pentru controlul simptomelor, de ani de zile.

Ce să mănânci

Iată ce trebuie să cuprindă dieta care susține sănătatea intestinului și are proprietăți antiinflamatorii.

Alimentele antiinflamatoare

Gastrita este o afecțiune inflamatorie, astfel încât adoptarea unei diete antiinflamatorii poate ajuta la gestionarea simptomelor. Poți  încerca următoarele alimente antiinflamatorii

Te-ar mai interesa: ATENȚIE la durerile de picioare! Pot semnala afecț...

 • legume cu frunze verzi, cum ar fi varza, spanacul și rucola;
 • pește gras, cum ar fi somonul, macroul și sardinele;
 • oleaginoase, inclusiv migdale, nuci și alune;
 • fructe, cum ar fi căpșuni, afine, cireșe și zmeură;
 • ulei de masline.

Usturoiul, ghimbirul și turmericul pot avea, de asemenea, proprietăți antiinflamatorii, potrivit cercetărilor. 

Alimentele probiotice

Potrivit unei analize din 2014, consumul de alimente probiotice, cum ar fi iaurtul natural, poate preveni Helicobacter pylori (H. pylori). De asemenea, probioticele pot ajuta la menținerea sănătății intestinului.

Alimentele care conțin bacterii probiotice benefice includ:

 • iaurt natural,
 • varza murata,
 • miso,
 • chefir,
 • tempeh,
 • kimchi,
 • pâine cu maia.

COMPLICATII

Dacă gastrita nu este tratată poate evolua dintr-o gastrită acută, în prima fază, într-o gastrită cronică. Gastrita cronică poate îmbraca mult mai multe forme: de la o simplă inflamare a mucoasei gastrice, pot aparepapule, eroziuni, se poate transforma într-o gastrită hemoragică, adică o gastrită în care mucoasa gastrică sângerează. De obicei, gastrita hemoragică este apanajul pacienţilor care sunt consumatori cronici de antiinflamatoare nesteroidiene (AINS).

Mai departe gastrita se poate tranforma în ulcer gastric, care este o patalogie de care gastroenterologii au mare grijă, pentru că ulcerul gastric are o rată mult mai mare de transformare malignă.

O gastrită cu Helicobacter pylori, în care nu a fost diagnosticat multă vreme agentul patogen, poate duce la dezvoltarea unui ulcer duodenal – 98% dintre ulcerele duodenale sunt ulcere determinate de Helicobacter pylori. Se poate ajunge la perforaţii gastrice, perforaţii ale peretelui duodenal cu alte complicaţii. Helicobacter pylori, dacă nu este diagnosticat la timp, în  decurs de 20 de ani  poate şi el însuşi determina cancerul gastric sau limfom malign.

Când să mergi la medic

Orice persoană care prezintă simptome de gastrită ar trebui să meargă la medic. Gastrita severă poate duce la eroziunea mucoasei stomacului și la ulcere dureroase. Scaunul negru poate fi un semn de sângerare în stomac.

Gastrita poate provoca, de asemenea, anemie și oboseală.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private