joi, august 18, 2022

Ghid de supraviețuire atunci când situația este limită? Este greu de menținut sângele rece, dacă te confrunți cu o situație limită!

În primul rând, la nivel fizic se întâmplă ceva. În timpul unei situații limită, organismul își schimbă modul automat și trece în faza de ”Luptă sau fugi!”, situație în care nu mai funcționezi corespunzător, ca până mai înainte, toate funcțiile bazându-se pe semnalul creierului, de a pompa sânge în extremități, pentru a avea energia de a fugi. Este comparativ cu situația unei gazele când simte că leul e în apropiere.

Te-ar mai interesa: Elena Udrea: Cer să fiu declarată nebună și lipsit...

De aceea, este vital de a-ți face un scenariu pe care să îl ai mereu în minte, atunci când viața te pune în situații limită.

Fie că avem de-a face cu un atac sau cu dezastru natural.

Învață să te aperi

Autoapărarea poate fi o chestiune de viață și de moarte. Nu trebuie să știi arte marțiale la nivel de performanță, dar îți sunt de folos câteva trucuri, ca să te poți apăra și dacă ești mic și slab. Se aplică inclusiv în cazul copiilor, expuși la violență în toate mediile.

Într-o confruntare unu la unu, un agresor mai voluminos decât tine va fi suprins să aibă de-a face cu o reacție. Dacă lovești, scopul nu este să îl doborî la pământ, ci să îl faci indisponibil o vreme, suficient cât să poți fugi să ceri ajutor. Iată câteva locuri sensibile în care să lovești agresorul ca să poți scăpa, iar pentru asta trebuie să îți folosești picioarele, mâinile, degetele, coatele sau capul.

Te-ar mai interesa: Adevărul despre capacul galben al băuturilor răcor...

Care sunt zonele în care să-ți lovești agresorul, pentru a putea fugi

  • bagă-i degetele în ochi
  • lovește-l puternic cu palma peste ureche
  • cu capul în nas
  • cu cotul în bărbie
  • caută o poziție care îți permite să îl lovești cu genunchiul puternic în testicule. Îl va lăsa fără aer o perioadă!
  • Îl poți călca întâi pe picior.

Chiar dacă nu ai forță, caută să compensezi prin lovitura bine plasată. Folosește ce ai la îndemână pentru a-i aruncă în ochi agresorului și a-l impedica să vadă încotro fugi: apa din sticlă, spray sau fixativ, chiar și praful de pe trotuar te ajută. Un spray paralizant este mai greu de procurat, dar un fixativ ori spray mic, de tipul celor pe care le iei în avion, sunt de același folos în situații limită. Citiți despre cum să supraviețuiești în mai multe tipuri de situații limită AICI.

Te-ar mai interesa: Monica Pop, avertisment despre pastila de iod: „Ro...

O altă soluție de ieșire din necaz este uneori să faci pe mortul ori să simulezi o criză care te face să te prăbușești la pământ horcăind și zbătându-te aparent necontrolat. Uneori, atacatorii se sperie de acest fapt și fug, de teamă de a nu fi acuzați de ceva mai grav decât furt.

Și, mai ales, menține-ți vigilența și evită zonele și situațiile periculoase, caută să fii mereu cu oameni în jur și fă gălăgie când simți ca ceva nu este în regulă ori ești atacat. Construiește-ți în timp mentalitate de supraviețuitor!

Te-ar mai interesa: Horoscop 19 august 2022. Astrolog: Păzește-ți spat...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private