Sari la conținut

Ginecolog: ”Cel mai simplu mod de a rezuma endometrioza este de a spune că este o DURERE la propriu și la figurat”. Iată cum îți evaluezi riscul de îmbolnăvire

endometrioza
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Boala extrem de dureroase

Endometrioza este o boală în care țesutul care căptușește interiorul uterului crește în afara acestuia, provocând inflamații și adesea țesut cicatricial. Afectează 10% dintre femeile de vârstă reproductivă, ceea ce înseamnă că aproximativ 176 de milioane de femei din întreaga lume suferă de această boală.

”Cel mai simplu mod de a rezuma endometrioza este de a spune că este o DURERE – la propriu și la figurat – pentru oricine o experimentează,” a explicat dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate.

Simptomele includ menstre dureroase, sângerări abundente, ovulație dureroasă, dureri în timpul sau după actul sexual, dureri pelviene cronice și oboseală. De asemenea, poate provoca infertilitate la aproximativ 50% dintre femei.

Evaluarea riscului de endometrioză

Endometrioza poate afecta calitatea vieții, de la impactul ciclului menstrual lunar până la durerea constantă și epuizare. Deși este cel mai frecventă întâlnită la femeile cu vârste între 30 și 40 de ani, endometrioza poate apărea la orice femeie care a început să aibă menstruație. Răspunde la acest scurt test pentru a-ți evalua factorii de risc:

  • Mama sau sora ta au avut endometrioză?
  • Debutul menstruației a avut loc înainte de vârsta de 11 ani?
  • Ai un ciclu menstrual mai mic de 27 de zile?
  • Menstruațiile sunt abundente și durează mai mult de șapte zile?
  • Ai crampe severe în timpul menstruației?
  • Faci exerciții fizice mai puțin de 4 ore pe săptămână?
  • Nu ai fost niciodată însărcinată?
  • Ai încercat să rămâi însărcinată de mai mult de 12 luni (dacă ai sub 35 de ani) sau de șase luni (dacă ai peste 35 de ani)?
  • Ai avut vreodată o secreție lăptoasă a mamelonului care nu are legătură cu alăptarea (galactoree)?

”Toate întrebările din acest test evidențiază factorii de risc comuni pentru endometrioză. Cu cât ai mai multe răspunsuri „da”, cu atât riscul de endometrioză este mai mare și este recomandat să te adresezi medicului,” atrage atenția, medicul ginecolog.

Ce poți face în legătură cu factorii de risc?

Endometrioza este o afecțiune care necesită tratament medical. Nu tu ai provocat-o și nu o vei putea vindeca modificând lucrurile pe care le faci. Medicul precizează că există însă unele schimbări în stilul de viață pe care le poți face pentru a îmbunătăți modul în care te simți și pentru a crește șansele de a rămâne însărcinată.

1. Efectuează exerciții fizice în mod regulat

Nu trebuie să te angajezi în antrenamente intensive pentru a obține beneficii. O activitate fizică crescută diminuează fluxul menstrual, ceea ce poate preveni progresia bolii. De asemenea, exercițiile fizice cresc endorfinele din sânge, ceea ce poate ajuta la ameliorarea durerii.

2. Evită toxinele din mediul înconjurător

Evită toxinele de mediu cu efecte estrogenice, cum ar fi pesticidele, ierbicidele și PBA. Încă nu se cunoaște amploarea estrogenilor de mediu, dar există dovezi puternice care sugerează că aceștia agravează endometrioza.

3. Încearcă să practici meditația sau yoga

Aceste practici meditative și blânde pot, de asemenea, să crească nivelul de endorfine, să diminueze durerea și să îmbunătățească starea de spirit.

4. Ia în considerare posibilitatea de a deveni mamă mai devreme

Dacă îți dorești copii, discută cu partenerul tău și cu medicul despre un plan pentru a obține o sarcină cât mai curând, înainte ca afecțiunea să devină cauza infertilității tale.

5. Adresează-te unui specialist în infertilitate cât mai devreme

Este o idee bună să încerci pe cont propriu să rămâi însărcinată timp de câteva luni, cu relații sexuale sincronizate. Amintește-ți totuși că endometrioza poate avea un impact asupra șanselor de a rămâne însărcinată. Nu ar trebui să aștepți obținerea sarcinii 12 luni (cum este recomandat de obicei dacă ai mai puțin de 35 de ani) sau șase luni (dacă ai peste 35 de ani) ca să te adresezi unui specialist în infertilitate.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel